Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европейските шампиони по статистика: Искахме да представим най-всеобхватно България

Призовата награда за учениците ни по статистика е поредното международно признание за таланта и възможностите на България

Снимка: esc2022.eu

След многобройните успехи на български ученици в световни олимпиади по информатика, математика, лингвистика и ред други учебни дисциплини, ето че дойде ред и за медал в областта на статистиката. Състезанието за гимназисти се организира от статистическата служба на ЕК – Евростат, като условието тази година било отборите да проучат статистическите данни за състоянието на околната среда в своята страна и на базата на тях да заснемат двуминутно видео, в което да доближат широката аудитория до проблемите на екологията. От българска страна в състезанието за ученици между 16-18 години участва отбор от Националната търговско-банкова гимназия в София с ръководител д-р Васил Бозев, който преподава и на студентите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в столицата. Тримата основни участници в отбора - Габриела Атанасова, Мартин Костадинов, Виктор Хекимов, се впускат в поставената задача с желанието да представят себе си и страната ни по възможно най-добрия начин. И успяват, спечелвайки първа награда в конкуренция на над 17 хиляди ученици от 19 европейски държави.

Днес (27 юни) Габриела, Мартин и Виктор са в испанската столица, за да получат лично наградата си. Запис от церемонията по награждаването можете да гледате тук.


"Новината, че сме победители ни намери на различни места, но ние като отбор непрекъснато сме заедно" – казва Мартин Костадинов, ученик в 11 клас.

"Не бяхме сигурни в самото начало, че ще сме победители, защото не познаваме своите конкуренти, но всеки от нас си го представяше. Представяхме си дори как летим в самолета, за да стигнем за награждаването – разказа развълнуван младежът пред Радио България. – Опитвахме се да видим бъдещето си и докъде искаме да стигнем и само ни оставаше да извървим пътя до победата. Още в началото искахме да представим България по най-всеобхватния начин, който да бъде разбирам за всеки човек, така че да запомни тази информация. Идеята за видеото се роди в самото начало, но претърпя няколко промени. Моят принос към работата беше, че се посветих на задачата в максимална степен. Иначе всеки идваше със своите идеи, работихме като екип. Така изградихме финалния материал. Поработихме над данните и събрахме най-важните, за да достигнем до съответните изводи. Но отвъд статистиката, след като изработихме видеоклипа с кадри сред природата и в градска среда, се затвърди убеждението ни, че България има изключителна природа и то на такава не обширна територия. Страната ни дори няма нужда от реклама - който веднъж я види, иска отново да се върне тук. Ние самите искаме да откриваме още и още такива приказни гледки, каквито сме заснели във видеото. Малко държави могат да се похвалят с това, което ние имаме. Но има и много още какво да се подобрява. Например в посока озеленяване на градското пространство, от което има нужда заради замърсения въздуха. Смятам статистиката като перфектен инструмент за изграждане на различни хипотези, теми, индекси, защото обработката на данните ни подсказват тенденциите и спрямо тях можем да изградим представа за състоянието на нещата. Например, след дългогодишни измервания на замърсяванията във въздуха, ние можем да преценим какво е нивото на показателите към днешния ден. Това е невъзможно без статистиката.“

Виктор Хекимов, Мартин Костадинов и Габриела Атанасова.

Учениците са признателни за голямата подкрепа в работата и подчертават заслугата на ментора си д-р Васил Бозев. Но освен успехът в едно такова състезание, важен за всеки от тях е и успехът по всички предмети в училище. А месеците на дистанционно обучение са им послужили за трупане на повече знания.

"А и за нас статистиката е нещо ново в училище, учи се след 10-ти клас, затова се включихме в това състезание – пояснява Виктор Хекимов, друг член на успешния екип. – С Мартин и Габи сме работили и по други проекти, а инициативата да сформираме отбор беше на Габи. В началото бяхме малко скептични, но се включихме, защото беше като ново предизвикателство. Придобихме много нови знания по статистика. Но статистиката може да се интегрира в много сфери, а една от тях е бизнесът. Бих се радвал да мога да продължа да използвам статистиката и в бъдеще, това е много полезен инструмент, който ни разкрива важни изводи и тенденции."

Снимки: стоп кадри, esc2022.eu


Още от категорията

Джанет Чавдарова рисува щастието в своите картини

Ако в картината на краткия ти досега живот присъстват сиви, приглушени тонове, се случва да заставаш на огряно от слънчевите лъчи място и с притворени очи да черпиш от изобилието. Тогава – подобно на струящата светлина, от която има за всички, се раждат..

публикувано на 02.08.22 в 11:45

Архитект Ая Иринкова, която прави Лондон още по-красиво място за живеене

“Успехът ти няма да се определя от твоя пол или от етническата ти принадлежност, а само от хоризонта на твоите мечти и упорития труд за тяхното постигане“- това послание, под формата на пощенска картичка, към самата себе си пише за проект на BBC Arts..

публикувано на 30.07.22 в 09:10
Марк Потс, Балчик, 2018 г.

Марк Потс – един американец, влюбен в Шумен

"Оттук започва България" – се пее в химна на град Шумен , написан от журналиста Хачо Мисакян. Днес ще ви разкажем за един американец, за когото градът е не само началото, а цялата любов, която човек може да изпита към България и да..

публикувано на 22.07.22 в 14:15