Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС отпусна 78 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

Снимка: bulgartransgaz.bg

Съветът по енергетика на ЕС прие, че подземните газохранилища в общността трябва да бъдат запълнени до поне 80% за зимата на 2022/2023 г. и до 90% в следващия сезон.

За България, която разполага само с газохранилището в Чирен, това означава, че то трябва да се запълни до 4,64 тераватчаса (TWh) за тази зима и до 5,22 TWh за следващата.

По време на съвета в Люксембург беше подписано Споразумение между "Булгартрансгаз" и ЕС, с което Еврокомисията финансира разширението на хранилището Чирен по Механизма за свързване на Европа – CEF със 78 млн. евро или 80% от цената. Разширението ще увеличи обема за съхранение в Чирен до 1 млрд. куб. м. и на дневните капацитети за добив и нагнетяване до 8-10 млн. куб. м.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение за опасни горещини е подадено за цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 17° и 25°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 10.07.24 в 19:10
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20