Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почитана 29 юни светите равноапостоли Петър и Павел

Поверието описва св. Петър като суров и стриктен старец, а св. Павел – справедлив, но по-сговорчив

Снимка: pravoslavie.bg

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е почитан празник от българите. В народната ни традиция той символизира възхода на природата и живота в началото на истинското лято, което у нас обикновено започва в края на юни. Петровден съвпада с периода на жътвата, затова е празник, на който се разрешава да се работи. Имен ден празнуват всички с имената Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

Ревностни разпространители на християнството, "вселенските учители" Петър и Павел претърпели много страдания и гонения, завещавайки ни в посланията си основните правила на християнската вяра и живот. На днешния ден във всички православни храмове се отслужва празнична Света литургия.

В българските народни представи двамата първоапостоли са братя. Св. Петър се възприема като суров, но правдив старец, който държи ключовете от вратите на Рая и допуска в него само праведните души. Според една легенда той бил толкова стриктен, че не допуснал в Рая дори родната си майка, защото според него тя била зла и проклета жена. Народът ни смята св. Павел за справедлив и далеч по-сговорчив. И макар православната църква да отдава почит към двамата апостоли в един ден – 29 юни, то в някои части на страната (в Добруджа, цяла Източна България и Родопската област) българите честват Павльовден и самостоятелно, на 30 юни.

Петровден е придружен с множество обичаи, най-вече свързани с гощавки. Понякога това е общ курбан за здраве и берекет край нивите. В отделни планински области този ден се почита и като празник на овчарите. Затова стопаните отиват при кошарите, за да опитат от първото за годината сирене. На Петровден в църквата се носят за благослов първите узрели ябълки – "петровки".

Но в село Гега, близо до границите ни със Северна Македония, празникът протича по необичаен начин. На този ден цялото село се стича в близкия Чуриловски манастир "Св. Георги", известен още като Манастира с дяволите. И вместо ябълки "петровки", хората вкарват в храма … живи агнета, за да ги освети попът.

Видео от ритуала вижте в репортажа "Село Гега и приказният „Манастир с дяволите“ в Огражден планина" от колекцията на Радио България.


Съставил: Венета Николова

Снимки: pravoslavie.bg, архив

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35