Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Образователна реформа в Молдова предвижда "поглъщане" на Тараклийския университет

Иван Паслар: Стъпките към еврочленството на Молдова започват с нарушение на правата на малцинствата

Тараклийският университет „Григорий Цамблак“
Снимка: tdu-tar.md
С решението си да реорганизира Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", превръщайки го в част от Държавния университет "Йон Крянга" в Кишинев, Министерството на образованието на Молдова забива нож в гърба на етническите българи. За това предупреждава председателят на район Тараклия Иван Паслар, цитиран от БТА.

За опасността от "претопяване" на Тараклийския държавен университет като средище на българската култура и наука в населения с етнически българи район на Молдова беше алармирано нееднократно в последните години. Изглежда, че това става факт след решението на молдовското Министерство на образованието, публикувано на 27 юни, с което се обявява "началото на най-важния процес на модернизация на университетите и на изследователската система в Република Молдова през последните години". Тя предвижда интегрирането в пет университета на институции в областта на образованието, научните изследвания и иновациите. В този смисъл Държавният университет "Григорий Цамблак" в Тараклия става част от Държавния педагогически университет "Йон Крянга" в Кишинев. Решението бе обявено дни след като Молдова получи статут на страна-кандидат за еврочленство.

"Да, разбирам, че днес са необходими промени, но стъпка за кандидатстване на републиката в Европа започва с нарушаване на правата на малцинствата. Университетът е създаден с указите на президентите на Молдова и България и не може с един щрих на писалката да се обедини или слее в някаква друга институция. Тук се засягат международните отношения, финансирането на университета от България. Тоест, Министерството на образованието реши, че е по-високо от указите на президентите и може произволно да решава каквото си поиска", коментира за БТА решението на молдовското ведомство Иван Паслар.

Ректорът на Русенския университет Христо Белоев на работна среща с Иван Паслар, председател на Тараклийски район в Молдова

Той припомня многократните опити учебното заведение да се преобразува във филиал на Русенския университет, тъй като и до момента в него се обучават студенти по специалност "Бизнес мениджмънт" на българското висше училище "Ангел Кънчев".

"Възмущението ни няма граници, защото многократно апелирахме към молдовските власти за реорганизацията на Тараклийския университет във филиал на Русенския, което ще позволи на нашите студенти да бъдат обхванати от по-широка програма за обучение плюс придобиване на знания по европейски стандарти. За съжаление, нито президентът, нито правителството или Министерството на образованието, нито една политическа партия, никой не смяташе за необходимо да обърне внимание на националното малцинство, на защитата на техните права и интереси. Възмущението няма граници, защото неведнъж съм се обръщал лично към вицепрезидента на България, към Министерството на външните работи и Народното събрание на България, до всички партии и фракции, но три години чувах само обещания и никакви реални действия. Това, разбира се, предизвиква състояние на шок, но ние ще продължим да се борим за правата си и да защитаваме интересите си", казва председателят на район Тараклия пред БТА.

Тараклийският държавен университет отваря врати на 1 октомври 2004 година, а с постановление на молдовското правителство от 2009 година носи името на българския средновековен духовник и писател Григорий Цамблак (1365-1420 г.). Република България оказва финансова и методическа помощ на учебното заведение, въз основа на междуправителствено споразумение от 2004 година.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: tdu-tar.md, Русенски университет

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Снимка: Българско училище ,,Паисий Хилендарски

Неделното училище в Лимасол за дванайсета година ще посрещне българските деца

Според неофициална статистика българите на остров Кипър наброяват между 50 и 70 хиляди. Много от тях възприемат пребиваването си в страната като гурбет – временна работа в чужбина за печалба или препитание, и живеят с мисълта един ден да се..

публикувано на 10.08.22 в 10:51

Ателие "Творческо писане" за българчета по света от Web Читалище

От септември деца от българските общности по света ще могат да се учат на творческо писане в ателие, организирано от  Web Читалище , предаде БТА. Ателието ще развива уменията на децата за асоцииране и игра с думите и способността за комуникация..

публикувано на 09.08.22 в 14:42
Антоанета Цонева

Подобрихме условията, при които ще работят българските учители зад граница

Около шест месеца – толкова продължи работата на Комисия по политиките за българите извън страната към 47-ото Народно събрание. Извън приоритетите , които очерта нейният председател Антоанета Цонева в началото на тази година, комисията успя да..

публикувано на 08.08.22 в 12:35