Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Мощни експлозии в Николаев, бойните действия обхващат нови области

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мощни експлозии се чуха рано тази сутрин в украинския град Николаев, съобщи кметът Александър Сенкевич в социалните медии. Руските военни и сепаратистите затягат обръча около град Лисичанск в Донбас. Завзета е местната петролна рафинерия, както и две села на десния бряг на река Донецк. Бойните действия обхващат нови области. 21 души загинаха при ракетен удар по град Сергеевка в Одеска област. Президентът Володимир Зеленски нарече новите руски ракетни обстрели “съзнателен и целенасочен руски терор”.

Украинските власти призоваха Турция да задържи кораб, плаващ под руски флаг, който е акостирал на черноморското пристанище Карасу, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Според Киев плавателният съд превозва 4500 т крадено украинско зърно, натоварено в окупираното от руснаците пристанище Бердянск. Прокуратурата на потърпевшата страна настоява турските власти да изследват товара, преди да го изземат или освободят. Украйна от месеци твърди, че Русия краде зърното от завладените части на Запорожка и Херсонска област.

Пентагонът потвърди следващия пакет военна помощ за Украйна на стойност 820 млн. долара, обяви пресслужбата на военната администрация. По думите на президента Джо Байдън, ще бъдат предоставени нови усъвършенствани западни системи за противовъздушна отбрана, повече артилерия и радари за противобатарейни боеприпаси наред с другото оборудване.

Норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре пък заяви, че страната му е готова да изпрати повече оръжия на Украйна, както и да ѝ дари 1 млрд. евро. Министър-председателят, който посети Киев, поясни, че финансовата помощ ще бъде отпусната до края на тази и през следващата година, за да послужи за армията, за хората в нужда и за възстановяването на страната от разрушенията във войната с Русия.

Украинската армия обвини руските сили, че са обстрелвали с фосфорни бомби Змийския остров в Черно море, откъдето руските войски се изтеглиха, след като бяха прогонени от украинците, предаде Франс прес. Началникът на Генералния щаб Валерий Залужни публикува видео в Телеграм, на което се вижда самолет, който пуска най-малко две бомби и оставя отличителните за тях леки бели следи в небето. Фосфорните оръжия са забранени срещу цивилни, но не и срещу военни цели по силата на конвенция, подписана през 1980 г. в Женева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50