Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Викторина на Радио България

Островна чуденка за аудиторията ни се оказа единственият оцелял средновековен манастир в България

10
Снимка: Facebook /@St.AnastasiaIsland

Верни отговори с неубедителна категоричност – така може да обобщим резултатите от последната ни викторина. На страниците на всички десет езика, на които Радио България поддържа съдържание, ви попитахме: "Къде се намира единственият оцелял островен средновековен манастир в България?". Възможни отговори бяха – на остров Св. Иван, край Созопол, на близкия до него остров Св. Петър, остров Св. Анастасия, до Бургас, на остров Св. Тома, край курорта Дюни или на остров Св. Кирик, до Созопол.

Истината е, че на всички от посочените острови е имало назад във времето средновековни свети обители, но единственият, на който манастирът е запазен и до днес е остров Св. Анастасия.


Верен отговор са дали потребителите ни на български език – 73 % от всички гласували, албански език 67%, 53% верни отговори на страницата ни на турски език, 76% са позналите сред гръцките ни потребители и 49% от гласувалите на руски език.

Безапелационен победител е аудиторията на Радио България на френски език с цели 85% познали верния отговор. Причината може и да се крие във филма "Островът" от 2011 година на българския режисьор и френски възпитаник Камен Калев, с участието на невероятната Летисия Каста в главната роля. 


Лентата е снимана именно на бургаския остров, който до 1991 година носи името "Болшевик".

Разколебаване има при аудиторията ни английски и немски език, която е посочила с равен брой гласове (39% от дадените на английска и 41% при немска) за островите св. Анастасия и св. Иван. Мнозинството от испанската и сръбска аудитория на Радио България са предположили грешен отговор – съответно за остров Св. Иван с 43 % и 50% за остров Св. Петър.

Какво трябва да знаем за остров Св. Анастасия и едноименния му манастир

Най-ранното писмено свидетелство за съществуването на манастира е грамота на вселенския патриарх Йеремия II, датирана от юни 1575. Кръстен е на Света Анастасия – великомъченица на християнската църква, закрилница на болните и несправедливо осъдените, известна още като Лечителката. Изключително превратна е съдбата на острова – през годините манастирът е опожаряван многократно и нападан от пирати. В началото на 20-те години на XX век той е бил превърнат в затвор, а по късно изоставен и занемарен. Днес той е привлекателна туристическа дестинация, която разкрива културно-историческото наследство на остров Света Анастасия.

Лекарна, предлагаща чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, музейни експозиции, старинна черква "Успение Богородично", която определя рождения ден на острова на 15 август, всичко това привлича български и чуждестранни туристи от 2014 година насам. Именно тогава, след реставрация, отнела повече от година, островът е открит за туристически посещения. Всеки желаещ може да отиде и просто да се разходи из историята, запазена на това парче земя сред синята пустош или да отседне за повече време и да похапне пресни рибни специалитети в обособения в някогашната сграда на манастира ресторант.


Благодарим на всички, които се включиха с предположенията си в нашата анкета! Без значение от вашето предположение ние се надяваме да сме ви докоснали още веднъж до богатата българска история и култура, която може да посетите и видите сами.

Не спирайте да бъдете любопитни и продължавайте да участвате в анкетите ни. Новият въпрос има италианско приключенски привкус, а именно – "Кой български скулптор е изработил статуята на Леонардо да Винчи на римското летище "Фиумичино""?

Снимки: Facebook /@St.AnastasiaIsland, БГНЕС, архив


По публикацията работи: Иван Петров

Галерия

Още от категорията

В Стара Загора обсъждат бъдещето на поклонническия туризъм в България

Форум на тема "Поклонническият туризъм в България – перспективи за развитие" ще се проведе днес в Стара Загора. Акцентът ще бъде поставен върху привличането на туристи в уникалния за страната ни Музей на религиите в Стара Загора, в който са показани..

публикувано на 27.09.22 в 06:15
Белоглав лешояд

България е сред най-популярните дестинации за бърдуочинг туризъм

Бърдуочингът, или наблюдението на птици в естествената им среда , става все по-популярен вид туризъм в България, разказа за БТА Петър Янков, един от най-известните орнитолози в страната ни. Преди десетилетия, когато се заражда в България, бърдуочингът..

публикувано на 26.09.22 в 05:25

В Пампорово отчитат ръст на записванията за новия ски сезон

Нарастват ранните записвания за зимния сезон в Пампорово от български и чужди туристи, обяви Мариан Беляков, изп. директор на курорта. Повишеният интерес от туроператори и индивидуалните резервации опровергава прогнозите за проблем при..

публикувано на 21.09.22 в 13:02