Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албанското вино – мост между нашите два народа, защо не?

13
Снимка: Албанското посолство в България

Посолството на Република Албания в България организира в Университетската ботаническа градина в София първото събитие, посветено на дегустация на албански вина в България - една отлична възможност за сближаване на нашите два народа.

На събитието бяха представени избите от различни краища на Албания, чиито вина представляват смесица от сортове автохтонно грозде. Гостите опитаха и чудесна албанска ракия.

Албания разполага с много местни сортове грозде, а нейните лозя се простират на повече от 10 000 хектара. Страната на орлите може да се повали с хилядолетна винена традиция,което я прави една от най-старите винопроизводителни страни в Европа.

Албания може да бъде разделена на 4 винарски региона, които се определят главно от тяхната надморска височина. От 2000 г. насам производството на лозя в страната се е увеличило драстично, както и площта на отглежданите лозя.

Има потенциал както за заместване на вноса във винарския сектор в Албания, така и за увеличаване на износа, беше изтъкнато на събитието, организирано от Албанското посолство в София – една наистина прекрасна възможност за по-доброто опознаване на албанската култура в страната ни.

Информацията е предоставена от Посолството на Република Албания в България.

Снимки: Посолство на Република Албания в България

По публикацията работи: Марта Рос Монтаня


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Служебният премиер заяви, че се усеща липсата на редовно правителство

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Сигурно президентът Румен Радев има някакви съображения, тъй като знаете,..

публикувано на 12.07.24 в 08:23

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05