Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България в снимки

Късната античност в нова експозиция на Националния исторически музей

В най-големия исторически музей в страната е оформено ново експозиционно пространство, посветено на Късната античност – време на значителни политически, икономически и религиозни промени по днешните български земи. Тогава започва и преселението на големи маси варварски племена, които проникват през Долнодунавския лимес (граница) на Източната Римска империя и поставят началото на трайно заселване на готи, славяни, авари и прабългари.  

Сред експонатите, които вече са част от постоянната експозиция на музея, могат да бъдат видени изключително ценни находки – каменен бюст на император Флавий Юлий Валент (364-378), оловен погребален ковчег от региона на Видин (много рядка находка), фрагмент от сребърно блюдо от Сирмиум (Сремска Митровица) с името на император Лициний (308-324), детрониран в междуособните войни с император Константин Велики.

Снимки: Национален исторически музей 


Галерия

Още от категорията

Отново на събор в Копривщица

Копривщица събира почитатели на българските традиции от цял свят на XII Национален събор на народното творчество (5-7 август). Снимки: Венета Николова, Албена Безовска

публикувано на 05.08.22 в 15:44

Вазовата екопътека – едно примамливо предложение за уикенда

Вазовата екопътека е подходящ летен маршрут за всички любители на планината и възхитителните гледки.Намира се на около 50 км от София в Искърското дефиле. Пътеката води и до водопада "Скакля" – една от най-красивите природни..

публикувано на 24.06.22 в 21:14

На разходка в крайморския парк на Бургас

Морската градина в Бургас е любимо място за отдих и забавление на жителите и гостите на черноморския град и един от образците на парковото изкуство у нас, създаден в началото на миналия век...

публикувано на 14.06.22 в 09:12