Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонът на черешите в Кюстендил е към края си, но идва време за черешовата баница

7
Снимка: личен архив

Черешите са едни от най-ранните плодове, които зреят по нашите географски ширини. Пресни череши могат да се наберат още през май, а в началото на юли кампанията по прибирането на плодовете от череши и вишни вече е почти приключила. Богати на витамини, а и на вещества, които поддържат имунната система, имат противовъзпалителни свойства и не на последно място помагат за доброто състояние на ставите в човешката структура. За нас българите, те са незаменима храна, която ценим и се опитваме да запазим за трапезата през всички сезони на годината. 

Освен в сурово състояние, черешите влизат в традиционната българска кухня и в консервиран вид. От тях се приготвят компоти, сладка, конфитюри, съхраняват се и в замразено състояние. Всяка добра домакиня знае как се приготвят поне няколко вида сладкиши, в които основна ароматна съставка са черешите.


И когато си мислим, че знаем всичко на тема череши, тогава идва изненадата. Поднася ни я Катя Хаджийска от Кюстендил – градът, който се слави с най-вкусните череши в България. Става дума за баница с точени кори с добавени в нея череши. Рецептата за това сладко изкушение е плод на експерименти в кухнята на самата Катя Хаджийска, която по професия е майстор шивач и изработва сценичните костюми за Драматичния театър на Кюстендил. 

Катя Хаджийска
"Кулинарията е мое хоби, това е моята страст, а черешите – те не са просто вкусен плод, а много повече" – отбелязва Катя Хаджийска:

"Още с цъфтежа на черешовите дървета, а после оформянето на плодчетата, наблюдавам с възхищение всяка година и боготворя това дърво. Ако някъде видя череша, която да боледува, веднага обмислям мерки, как може тя да се излекува. Ние живеем на село и когато дървото ми е в двора аз обикалям и го наблюдавам непрекъснато, във всеки сезон. Особено пък през пролетта е удоволствие да си откъснеш от черешите и сока да ти се разлее в устата, несравнимо е. През годините, където и да съм пътувала, навсякъде е имало черешови дървета и не съм пропускала да изляза през обедната почивка, за да си набера череши, когато е бил сезонът".

По думите на Катя Хаджийска, тази година е била много благодатна за този сладък дар на природата. В двора си е набрала много вкусни череши, а и дървото е дало изобилен плод. Тогава ѝ хрумнала идеята да ги оползотвори. 


След като направила сладко от череши по своя рецепта, тя решила да участва със своята уникална баница с череши в кулинарния конкурс, който всяка година се организира в Кюстендил. Различното е, че тя се приготвя с ръчно разточени кори и с пълнеж от черешово сладко.


"Това е тайната на хубавата баница – ръчно точените кори" – посочва майсторката:

"Аз участвам във всеки кулинарен фестивал в Кюстендил, а през годините съм имала много награди за иновации в кухнята. Наскоро, когато правих баницата с череши, в която обикновено слагам и орехи, се оказа, че орехите в кухнята ми са свършили. Затова вместо тях добавих сусамов тахан с мед. Това беше истинска иновация, която съвсем подобри вкуса на баницата. Самото престояване на баницата със сладкото от череши и сусамовия тахан придаде на пълнежа неузнаваем вкус. Не може да се обясни с думи това, то трябва да се опита. В социалните мрежи имам моя страница, наречена Моето "КеТ" меню, там всеки може да види как се разточват корите за баница и как се приготвя самата тя със сладко от тъмни череши, каквато аз често правя в Кюстендил".


По молба на Радио България Катя Хаджийска описа точните съставки в рецептата за баница със сладко от череши:

За корите: 1 кг бяло брашно, половин кубче прясна мая, топла вода за замесване на тестото. 

За плънката: сладко от червени череши, смлени орехи или сусамов тахан с мед, разтопено масло за намазване на корите. (Няма точни пропорции, всичко е по желание и усет).

Замесваме меко тесто, от което разточваме корите (задължително условие е корите да са разточени с точилка. При другите видове разточване корите са много омазнени и сладкото не попива, а се пързаля). Разточваме много тънки кори и оставяме всяка кора да се изсуши върху хартия (както се прави при зелник). Поставяме кора върху застлана с фолио маса, редим черешките от сладкото в колонка в началото на кората, до него ръсим колонка орехи, до него мажем линия сусам с мед. Поръсваме с разтопено масло и навиваме кората. Слагаме в продълговата тава. И така всяка кора, плътно една до друга. Заливаме с останалото разтопено масло и слагаме в предварително загрята на 150°С фурна. Печем до хубаво загаряне на коричката. Нарязваме изстиналата баница на малки парченца. 


"И... да ви е сладко!" – пожелава майсторката на баницата от Кюстендил.

Снимки: личен архив, БНР-архив

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05