Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонът на черешите в Кюстендил е към края си, но идва време за черешовата баница

7
Снимка: личен архив

Черешите са едни от най-ранните плодове, които зреят по нашите географски ширини. Пресни череши могат да се наберат още през май, а в началото на юли кампанията по прибирането на плодовете от череши и вишни вече е почти приключила. Богати на витамини, а и на вещества, които поддържат имунната система, имат противовъзпалителни свойства и не на последно място помагат за доброто състояние на ставите в човешката структура. За нас българите, те са незаменима храна, която ценим и се опитваме да запазим за трапезата през всички сезони на годината. 

Освен в сурово състояние, черешите влизат в традиционната българска кухня и в консервиран вид. От тях се приготвят компоти, сладка, конфитюри, съхраняват се и в замразено състояние. Всяка добра домакиня знае как се приготвят поне няколко вида сладкиши, в които основна ароматна съставка са черешите.


И когато си мислим, че знаем всичко на тема череши, тогава идва изненадата. Поднася ни я Катя Хаджийска от Кюстендил – градът, който се слави с най-вкусните череши в България. Става дума за баница с точени кори с добавени в нея череши. Рецептата за това сладко изкушение е плод на експерименти в кухнята на самата Катя Хаджийска, която по професия е майстор шивач и изработва сценичните костюми за Драматичния театър на Кюстендил. 

Катя Хаджийска
"Кулинарията е мое хоби, това е моята страст, а черешите – те не са просто вкусен плод, а много повече" – отбелязва Катя Хаджийска:

"Още с цъфтежа на черешовите дървета, а после оформянето на плодчетата, наблюдавам с възхищение всяка година и боготворя това дърво. Ако някъде видя череша, която да боледува, веднага обмислям мерки, как може тя да се излекува. Ние живеем на село и когато дървото ми е в двора аз обикалям и го наблюдавам непрекъснато, във всеки сезон. Особено пък през пролетта е удоволствие да си откъснеш от черешите и сока да ти се разлее в устата, несравнимо е. През годините, където и да съм пътувала, навсякъде е имало черешови дървета и не съм пропускала да изляза през обедната почивка, за да си набера череши, когато е бил сезонът".

По думите на Катя Хаджийска, тази година е била много благодатна за този сладък дар на природата. В двора си е набрала много вкусни череши, а и дървото е дало изобилен плод. Тогава ѝ хрумнала идеята да ги оползотвори. 


След като направила сладко от череши по своя рецепта, тя решила да участва със своята уникална баница с череши в кулинарния конкурс, който всяка година се организира в Кюстендил. Различното е, че тя се приготвя с ръчно разточени кори и с пълнеж от черешово сладко.


"Това е тайната на хубавата баница – ръчно точените кори" – посочва майсторката:

"Аз участвам във всеки кулинарен фестивал в Кюстендил, а през годините съм имала много награди за иновации в кухнята. Наскоро, когато правих баницата с череши, в която обикновено слагам и орехи, се оказа, че орехите в кухнята ми са свършили. Затова вместо тях добавих сусамов тахан с мед. Това беше истинска иновация, която съвсем подобри вкуса на баницата. Самото престояване на баницата със сладкото от череши и сусамовия тахан придаде на пълнежа неузнаваем вкус. Не може да се обясни с думи това, то трябва да се опита. В социалните мрежи имам моя страница, наречена Моето "КеТ" меню, там всеки може да види как се разточват корите за баница и как се приготвя самата тя със сладко от тъмни череши, каквато аз често правя в Кюстендил".


По молба на Радио България Катя Хаджийска описа точните съставки в рецептата за баница със сладко от череши:

За корите: 1 кг бяло брашно, половин кубче прясна мая, топла вода за замесване на тестото. 

За плънката: сладко от червени череши, смлени орехи или сусамов тахан с мед, разтопено масло за намазване на корите. (Няма точни пропорции, всичко е по желание и усет).

Замесваме меко тесто, от което разточваме корите (задължително условие е корите да са разточени с точилка. При другите видове разточване корите са много омазнени и сладкото не попива, а се пързаля). Разточваме много тънки кори и оставяме всяка кора да се изсуши върху хартия (както се прави при зелник). Поставяме кора върху застлана с фолио маса, редим черешките от сладкото в колонка в началото на кората, до него ръсим колонка орехи, до него мажем линия сусам с мед. Поръсваме с разтопено масло и навиваме кората. Слагаме в продълговата тава. И така всяка кора, плътно една до друга. Заливаме с останалото разтопено масло и слагаме в предварително загрята на 150°С фурна. Печем до хубаво загаряне на коричката. Нарязваме изстиналата баница на малки парченца. 


"И... да ви е сладко!" – пожелава майсторката на баницата от Кюстендил.

Снимки: личен архив, БНР-архив

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48
Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски

В Скопие се оправдават с липсата на редовно правителство в София

Българският президент Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски по време на форума в двореца "Бленъм" във Великобритания. Държавният глава е изразил надежда, че Скопие ще ускори изпълнението на двустранния Договор за..

публикувано на 19.07.24 в 10:16