Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берковица отбелязва рождението на Иван Вазов с поход до връх Ком

Снимка: Община Берковица

Традиционен масов поход до връх Ком отбелязва 172-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов – 9 юли 1850 година. Събитието се организира за шеста поредна година от местната община в Берковица, а сборният пункт за участниците е пред къщата-музей на Иван Вазов в центъра на града. От там те ще бъдат извозени до хижа "Ком" в планината, и ще започнат пешеходен поход до върха, който отнема около два часа и половина. На връх Ком, където самият Вазов пише "цялата гледка приличаше на блян …" има поставен негов барелеф с откъс от стихотворението "На Ком", около който ще се проведе литературно-музикална програма с четене на стихове и с песни, написани по негови произведения.

Големият писател е живял в Берковица в началото на кариерата си и е бил председател на Окръжния съд в града, в периода от 7 март 1879 година до 18 септември 1880 година. Интересен и малко познат факт за мнозина е, че през 1879 година Иван Вазов създава в Берковица туристическо дружество и прави първите организирани изкачвания на връх Ком (2025 метра). Възхитен от природата в този край той пише поемата "На Ком" и още няколко стихотворения, вдъхновени от природата в района. Години по-късно Вазов, сам определя този си период като един от най-плодовитите в кариерата му.



По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35