Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриха втората българо-гръцка газова връзка

| обновено на 08.07.22 в 14:25
Снимка: БГНЕС

В град Комотини премиерите Кириакос Мицотакис и Кирил Петков присъстваха на откриването на Междусистемната газова връзка Гърция – България - IGB. В церемонията участва и енергийният министър на Азербайджан Парвиз Шахбазов. 

„Този момент е важен за Балканите и за Европа, защото не е просто пускане на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България“, каза Мицотакис.  

Тръбата, свързваща газопреносните мрежи на двете страни, е дълга 182 км., с капацитет до 3 млрд. куб. м. газ на година и с потенциал за увеличаване на преноса до 5 млрд. куб. м. Съоръжението е свързано и с бъдещия газов терминал в Александруполис, от който България притежава 20%.

Още от категорията

Германски инвестиции ще разкрият в България 3500 нови работни места

Стартират инвестиционни проекти в областта на производството на автомобилни компоненти и в областта на информационните и комуникационните технологии, които ще създадат близо 3500 нови работни места в България. Това стана ясно след срещи на министъра..

публикувано на 28.09.22 в 16:06

България и Румъния ще строят трети мост над река Дунав

България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав. Инфраструктурното съоръжение ще бъде изградено при Русе - Гюргево. За целта ще бъде подписано споразумение между двете държави. За това се договориха вицепремиерите на двете..

публикувано на 26.09.22 в 19:10

България не подкрепя ядрени санкции срещу Русия

"Национална електрическа компания" и атомната електроцентрала в "Козлодуй" да продължат да работят по рамковите си споразумения и договорите за обществени поръчки с руски фирми. Това е решил служебният кабинет, след като ЕС е допуснал България да..

публикувано на 26.09.22 в 13:41