Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн платформа помага на хората със слухови проблеми

Снимка: Pixabay

Над 200 са жестовите езици, които се използват по света от 70 милиона души. У нас броят на хората с различна степен на загуба на слуха са около 120 000. Като част от обществото ни, и те заслужават равен достъп, както до информация, така и до възможности за реализация и развитие в различни области. От началото на пандемията, предоставянето на информация за случващото се у нас е гарантирана с въведения от националните телевизии жестов превод на новинарските емисии. Макар да е значима крачка напред към приобщаването, тя все още е недостатъчна, за да се почувства тази общност пълноценна част от обществото.

Именно тук на помощ идва една нова онлайн платформа, която все още е в процес на разработка. Тя ще помогне на хората с увреден слух, които искат да се развиват и надградят своите умения в различни области. „Искаме да приобщим към тази идея различни компании, чиито представители да подготвят кратки обучения и срещи за определен брой хора“, каза пред Радио България Златина Петрова, управител на дизайн-студиото, създател на платформата. По думите ѝ, комуникацията ще се осъществява чрез видеочат, в който ще бъде включен и жестомимичен превод. Все още не се знае какъв процент от жестовите преводачи у нас, биха вложили усилия и част от своето време в подобен проект:


„Тук  е мястото да кажа, че бихме искали да привлечем жестови преводачи, които комуникират на английски, за да може да общуваме с експерти и млади хора, които са извън нашата родина и не владеят български жестов език“.

Златина Петрова

Разговорите за сътрудничеството предстоят, но надеждата е, че самата идея и разработката на платформата ще накарат преводачите да откликнат на поканата за съвместна работа. Що се отнася до програмирането, създателите на платформата се надяват тя да заработи в рамките на тази година. Те са открити за разговор с всеки, който би искал да подпомогне този процес, като финансирането му се осъществява изцяло със средства на фирмата. Популяризирането на добрите примери и постижения на хора с увреден слух у нас, също е добра възможност и повод да бъде предизвикан дебат за трудностите, с които те се сблъскват и преодоляват ежедневно.

„Историята на Борис Бъндев е добрият пример, който мога да дам – признава Златина. – Трябва да има подобни примери от всички сфери. Би било чудесно да виждаме все повече млади хора, които са толкова инициативни, креативни и въпреки липсата на дадено сетиво при тях, те успяват да го компенсират и да не бъдат „по-малко“ хора от останалите“.

С историята на своя живот, която успя да предаде на жестов език, Борис Бъндев си осигури участие директно на финала на телевизионно риалити предаване през миналата година. Като чуващо дете на глухи родители, той научава жестовия език още от ранна възраст, а днес е един от ръководителите на компания, чиято цел е да провежда обучения по него в предприятия от различни сфери, както и жестов превод на телевизионни предавания и рекламни видеоклипове.

Снимки: Pixabay, личен архив, Facebook/ Борис Бъндев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45