Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второто издание на Quartet Intensive – забавно, полезно и необичайно

Снимка: Facebook /@perspectives21ngo

"Как да напътстваме млади таланти" е темата, която ще обсъждат родители и ученици на 8 юли, в една от залите на НМА ˮПроф. Панчо Владигеров“. Беседата е част от програмата на Летния фестивал на камерната музика Quartet Intensive за млади български инструменталисти, който се провежда за втора поредна година в София (от 5 до 14 юли). Артистичен директор е цигуларят Мони Симеонов, ръководител на департамента за струнни инструменти в California State University, който представя участниците в разговора:

Мони Симеонов
"Благородна Танева – една от най-видните учителки по цигулка в България, както и Павлина Доковска, шеф на клавирната катедра в Mannes School of Music в Ню Йорк, ще отговарят на въпросите. Очакваме множество родители и ученици. Предполагам, че ще обсъждаме заниманията в ранна възраст – защо е добре децата да се занимават с музика, особено в днешния икономически и културен климат, както и какви са различните кръстопътища, до които могат да достигнат в процеса на развитието си и как да помогнем при взимането на правилни решения, какъв е артистичният компас, който да използват, за да се ориентират в тази сложна карта на музикалните кариери."


В програмата на Quartet Intensive са не по-малко интересни и полезни презентации, посветени на актуални проблеми – "Как да спечелим, заобичаме и запазим позицията си в оркестъра" (в която става дума за оркестри в Европа, Азия, САЩ, Латинска Америка, Австралия). А също ˮКак да репетираме ефикасно класическа музика в камерни състави“ и др. Разбира се, основният акцент е върху усвояване на практически умения. Повечето от младежите са участвали и през 2021 г., затова и задачата този път е различна.


"Миналата година всеки състав подготви по един квартет, сега се свирят отделни части от различни произведения. Финалният концерт е на 13 юли от 18 ч. в НМА. Замислили сме го в две части, които ще протекат като две дълги произведения, съставени от различни творби. Откъсите ще се преливат един в друг и така ще преминем през различни стилове и автори, няма да има аплаузи между тях. Учениците, които миналата година доказаха на себе си и на публиката, че могат да подготвят само за девет дни един цял квартет, сега ще бъдат изложени на повече влияния. Всеки камерен състав ще изпълни части от произведения на Моцарт, Пучини, Веберн и др."

Заниманията с повечето чуждестранни педагози, ангажирани в Quartet Intensive, са онлайн, а някои пристигнаха в София и усилено репетират с учениците и студентите.

Рьо Усами и Майкъл Кауфман
ˮЕдин от тях е Рьо Усами – цигулар, но свири тук и на виола. Рьо е част от Военноморския камерен оркестър на САЩ и постоянно свири на различни официални приеми и пр. в Белия дом. Другият дойде от Лос Анджелис – виолончелистът Майкъл Кауфман, преподавател в Colburn Community School of Performing Arts. И двамата са млади музиканти, които много добре се „споиха“ с възпитаниците си от България. Според мен, на всички им е много интересно, особено на преподавателите от чужбина. Майкъл е свирил за някои от най-касовите продукции на Холивуд през последните години, дори сега му предстои запис с Джон Уилямс. На 9 юли е неговата презентация ˮДа записваш за Холивуд“, ще говори за качествата, които трябва да има музикантът, за да записва за филми, телевизионни продукции, видеоигри. Предвидили сме и дискусия на тема как да учим днес, за да сме подготвени за музикалните кариери на бъдещето, които може да са съвършено различни.“

Мони Симеонов преподава в подобни академии по цял свят и е в постоянен контакт с млади музиканти от всякакви националности. Какво отличава българските деца? Неговият отговор:


"От една страна са много по-зрели, в сравнение с техните връстници от държавите, в които съм бил, от друга – нямат достатъчно опит и им липсва по-широк поглед. Чрез тези майсторски класове, в които те имат преподаватели от различни държави, се опитвам да ги насоча извън тяхната "зона на комфорт". На мен самия са ми помагали много хора и в България, и в чужбина. Това са личности, на които аз не съм в позиция да окажа помощ, но мисля, за тях най-важното е, че правя каквото мога, за да помагам на по-младите музиканти. Това е своеобразен подарък, който работи и в двете посоки – дава много важни практически съвети на младите, а на мен ми доставя огромно удоволствие. И култивира правилен музикантски дух."

Снимки: quartetintensive.com, Facebook /@perspectives21ngo

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05