Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

СЗО призова за спешен достъп до болните и ранените в Украйна

Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация призова за спешен достъп до болни и ранени хора, хванати в капана на войната в Украйна. Според здравната агенция на ООН изоставени са стотици жертви на противопехотни мини, недоносени бебета, бременни жени, възрастни хора и пациенти с терминални заболявания. Междувременно високопоставени служители на организацията призовават да бъдат създадени хуманитарни коридори, по които да се доставя помощ на уязвимото население в Украйна.

Губернаторът на Луганск Сергей Гайдай предупреди за влошаващите се условия на живот в Северодонецк, който преди две седмици беше завладян от руските сили. По думите му, в града няма вода и електричество, канализационната система не работи, а телата на загиналите се разлагат в жилищните сгради. “Луганска област не е напълно завладяна, въпреки че Русия използва целия си арсенал, за да постигне тази цел”, каза още губернаторът, добавяйки, че ожесточени битки се водят в няколко погранични села в областта.

Руски войници са обстрелвали бригадата, която се е опитвала да ремонтира повредения магистрален газопровод в Запорожка област, съобщи кметът на Мелитопол Иван Фьодоров. Той твърди, че руснаците не са позволили въвеждането на режим на тишина за поправката му, нито организирането на хуманитарен коридор.

Украйна се обърна към съюзниците си с молба да изпратят повече оръжия, докато нейните сили се опитват да забавят военното настъпление на Русия през източния регион Донбас. Стана ясно, че администрацията на Байдън е готова да изпрати 15-и пакет с военна помощ на Украйна. Така общата военна и хуманитарна помощ на Съединените щати ще надхвърли 7 млрд. долара от началото на руската инвазия. Артилерийски ракетни системи с висока мобилност, известни като HIMARS, заемат челно място в списъците с желанията на украинската армия.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45