Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени създадоха нов вид термометър

Снимка: БГНЕС

Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

Разработката на българските медици позволява денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използват живачни, спиртни и електронни термометри.

Отчитането става с точност от 0,1°С чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромен индикатор. Намазката незабавно и в реално време отчита телесната температура чрез промяна в цвета на нанесената апликация, която действа до 48 часа.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа, предава БГНЕС.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Президентът Радев: "Българските спортисти са символ на борбения български дух"

Олимпийските игри винаги са били символ на мир, разбирателство и добросъседство. Вярвам, че идеалите и принципите, върху които е изградено олимпийското движение, ще продължат да ни обединяват и да ни вдъхновяват за по-мирен и по-справедлив свят. Това..

публикувано на 26.07.24 в 17:26

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50