Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени създадоха нов вид термометър

Снимка: БГНЕС

Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

Разработката на българските медици позволява денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използват живачни, спиртни и електронни термометри.

Отчитането става с точност от 0,1°С чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромен индикатор. Намазката незабавно и в реално време отчита телесната температура чрез промяна в цвета на нанесената апликация, която действа до 48 часа.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа, предава БГНЕС.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ахмед Доган

Прокуратурата се заема с казуса с имотите на Ахмед Доган

В рамките на месец прокуратурата трябва да извърши проверка по казуса с имотите, свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в столичния квартал “Бояна” и в парка “Росенец”. Причината за това е твърдението на бившия транспортен министър Данаил..

публикувано на 31.08.24 в 09:04

Еколагер край Шабла разкрива тайнствения свят на пчелите

Село Езерец в община Шабла е домакин на еколагер с участието на педагози, аниматори, еколози и младежи от цялата страна. Младите хора опознават тайнствения свят на пчелите. В рамките на четири дни – до 1 септември, те се обучават как да изработват..

публикувано на 31.08.24 в 08:45

Световно първенство по шоу програми латино танци привлича публиката в Бургас

Бургас се превръща в голям дансинг, на който единайсет танцови двойки от осем държави днес ще се борят за шампионската титла на Световното първенство по шоу програми латино танци. Сред тях са последните златни медалисти от Грузия и подгласниците..

публикувано на 31.08.24 в 08:25