Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия, Украйна и Турция договарят износа на украинско зърно

Снимка: БГНЕС

По цялата фронтова линия в Украйна продължават взаимните обстрели с всички видове артилерия и ракетни установки. Няма съществена промяна в позициите на воюващите.

На 13 юли в Истанбул ще преговорят военни делегации на Русия, Украйна и представители на ООН за транспортирането на зърно от украинските пристанища, обяви турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Преди това ЕС и Москва са договорили пропускането на транзитни товари към руския анклав Калининград, съобщи в-к "Известия", като се позова на високопоставени руски източници.

Американската агенция за международно развитие USAID обяви, че Киев ще получи допълнителна финансова помощ от 1,7 млрд. долара за облекчаване на украинския бюджетен дефицит. Съветът на ЕС също спешно отпуска на Украйна допълнителна финансова помощ от 1 млрд. евро.

Вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев е предложил пред съвета по „Икономически и финансови въпроси“ на ЕС да се обмисли налагане на тарифа върху руските доставки на газ и нефт. На дебатите за икономическите и финансови последици от войната в Украйна, Василев е казал също, че за да се гарантира продоволствената сигурност в света, е нужно да се намалят ограниченията в ЕС за износа на храни, предава кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02
Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01