Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Не стихват протестите в Северна Македония

През седмицата не стихнаха протестите в Северна Македония срещу френското рамково предложение за начало на преговори за присъединяване на страната в ЕС. Кулминацията на протеста, воден от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и проруската "Левица", беше по време на започналото парламентарно обсъждане на предложението. Пред депутатите говори председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. "Европа няма никакво съмнение, че македонският език е вашият език и ЕС ще го приеме без никакви допълнителни класификации. Насърчавам ви да се възползвате от това предложение, за да бъдете от вътрешната страна на преговорния процес, а не да чакате извън него", каза гостенката и намекна, че няма да има по-добро предложение. Опозицията отговори с вувузели, демонстративно късане и палене на документа и знамето на ЕС, пише slobodnaevropa.mk.

Черна гора отново е пред политическа криза

Дритан Абазович

Ако в парламента няма подкрепа за актуалното правителство, всички опции са на масата, заяви премиерът на Черна гора Дритан Абазович, предава агенция МИНА. До разцеплението в управляващата коалиция се стигна след подписването в Белград от Абазович на Основния договор със Сръбската православна църква. Ръководството на Демократичната партия на социалистите на президента Мило Джуканович съобщи, че кабинетът на Абазович е загубил тяхната подкрепа, защото договорът нарушава коалиционното споразумение и интересите на страната. Но партията заяви, че "остава посветена на политическите процеси, които водят до членство на Черна гора в ЕС". Еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел, който посети на 14 юли Подгорица, призова местните политици да продължат реформите и да не се отклоняват от пътя към еврочленството.

Сърбия също иска да внася азерски газ

Изгражданият интерконектор с България е жизненоважен за Сърбия и диверсификацията на газовите доставки, заяви енергийният министър Зорана Михайлович, предава REUTERS. Връзката с България трябва да е готова през септември 2023 г., а Белград вече преговаря с Азербайджан за доставки на природен газ. Михайлович посочи, че интерконекторът ще позволи на Сърбия да получава и втечнен газ от Гърция през Комотини и Стара Загора. Сърбия е напълно зависима от руския газ и иска от 2023 г. поне 40% от синьото гориво да не е руско. "Газпром" контролира единственото газохранилище в страната Банатски двор и националната енергийна компания NIS. Според президента Александър Вучич Белград може временно да поеме контрола над NIS заради санкциите срещу Русия. Белград е принуден да преговаря и за доставки на петрол от Ирак.

Следващата година Хърватия става част от еврозоната

Приемането на Хърватия в еврозоната от 1 януари 2023 г. беше окончателно потвърдено с одобряването на последните 3 документа от Съвета на ЕС. С Хърватия страните в еврозоната ще станат 20. Последната досега присъединила се държава беше Литва, където общата валута е въведена през 2015 г. Еврокомисията, Европейският парламент и страните от еврозоната вече одобриха въвеждането на еврото от Хърватия. През 2020 г. Хърватия влезе заедно с България в "чакалнята" на еврозоната. Страната беше приета в ЕС през 2013 г. Обменният курс, при които ще стане замяната на националната с общата валута, е 7.5345 хърватски куни за едно евро, съобщи агенция HINA.

Гърция и Кипър осъдиха Дания заради ползването на марката "Фета"

Дания е позволила на своите производители да продължат да изнасят сирене със защитено наименование за произход "Фета", постанови Съдът на ЕС, цитиран от FP. Той е бил сезиран от обединена жалба на Кипър и Гърция. "Фета" е защитено наименование на европейско ниво от 2002 г. С решение от 2005 г. правосъдният орган на ЕС запази правото само за производители, базирани в Гърция, да назовават "фета" емблематичното овче сирене, отхвърляйки обжалването на Дания и Германия. Дания не е изпълнила задължението си и не е спряла да използва наименованието "фета" за сирена, предназначени за износ към трети страни, постанови съдът в Люксембург. Ако Копенхаген отново не изпълни решението на съда, Еврокомисията, която представлява жалбоподателите, може да поиска срещу страната да се въведат парични санкции, предава БТА.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Ройтерс

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05