Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Не стихват протестите в Северна Македония

През седмицата не стихнаха протестите в Северна Македония срещу френското рамково предложение за начало на преговори за присъединяване на страната в ЕС. Кулминацията на протеста, воден от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и проруската "Левица", беше по време на започналото парламентарно обсъждане на предложението. Пред депутатите говори председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. "Европа няма никакво съмнение, че македонският език е вашият език и ЕС ще го приеме без никакви допълнителни класификации. Насърчавам ви да се възползвате от това предложение, за да бъдете от вътрешната страна на преговорния процес, а не да чакате извън него", каза гостенката и намекна, че няма да има по-добро предложение. Опозицията отговори с вувузели, демонстративно късане и палене на документа и знамето на ЕС, пише slobodnaevropa.mk.

Черна гора отново е пред политическа криза

Дритан Абазович

Ако в парламента няма подкрепа за актуалното правителство, всички опции са на масата, заяви премиерът на Черна гора Дритан Абазович, предава агенция МИНА. До разцеплението в управляващата коалиция се стигна след подписването в Белград от Абазович на Основния договор със Сръбската православна църква. Ръководството на Демократичната партия на социалистите на президента Мило Джуканович съобщи, че кабинетът на Абазович е загубил тяхната подкрепа, защото договорът нарушава коалиционното споразумение и интересите на страната. Но партията заяви, че "остава посветена на политическите процеси, които водят до членство на Черна гора в ЕС". Еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел, който посети на 14 юли Подгорица, призова местните политици да продължат реформите и да не се отклоняват от пътя към еврочленството.

Сърбия също иска да внася азерски газ

Изгражданият интерконектор с България е жизненоважен за Сърбия и диверсификацията на газовите доставки, заяви енергийният министър Зорана Михайлович, предава REUTERS. Връзката с България трябва да е готова през септември 2023 г., а Белград вече преговаря с Азербайджан за доставки на природен газ. Михайлович посочи, че интерконекторът ще позволи на Сърбия да получава и втечнен газ от Гърция през Комотини и Стара Загора. Сърбия е напълно зависима от руския газ и иска от 2023 г. поне 40% от синьото гориво да не е руско. "Газпром" контролира единственото газохранилище в страната Банатски двор и националната енергийна компания NIS. Според президента Александър Вучич Белград може временно да поеме контрола над NIS заради санкциите срещу Русия. Белград е принуден да преговаря и за доставки на петрол от Ирак.

Следващата година Хърватия става част от еврозоната

Приемането на Хърватия в еврозоната от 1 януари 2023 г. беше окончателно потвърдено с одобряването на последните 3 документа от Съвета на ЕС. С Хърватия страните в еврозоната ще станат 20. Последната досега присъединила се държава беше Литва, където общата валута е въведена през 2015 г. Еврокомисията, Европейският парламент и страните от еврозоната вече одобриха въвеждането на еврото от Хърватия. През 2020 г. Хърватия влезе заедно с България в "чакалнята" на еврозоната. Страната беше приета в ЕС през 2013 г. Обменният курс, при които ще стане замяната на националната с общата валута, е 7.5345 хърватски куни за едно евро, съобщи агенция HINA.

Гърция и Кипър осъдиха Дания заради ползването на марката "Фета"

Дания е позволила на своите производители да продължат да изнасят сирене със защитено наименование за произход "Фета", постанови Съдът на ЕС, цитиран от FP. Той е бил сезиран от обединена жалба на Кипър и Гърция. "Фета" е защитено наименование на европейско ниво от 2002 г. С решение от 2005 г. правосъдният орган на ЕС запази правото само за производители, базирани в Гърция, да назовават "фета" емблематичното овче сирене, отхвърляйки обжалването на Дания и Германия. Дания не е изпълнила задължението си и не е спряла да използва наименованието "фета" за сирена, предназначени за износ към трети страни, постанови съдът в Люксембург. Ако Копенхаген отново не изпълни решението на съда, Еврокомисията, която представлява жалбоподателите, може да поиска срещу страната да се въведат парични санкции, предава БТА.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Ройтерс

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42