Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС отпусна на Украйна още половин милиард евро извънредна помощ

Снимка: pixabay

България застава зад призива на украинския външен министър Дмитро Кулеба да бъдем твърди в подкрепата и трайния ангажимент към Украйна. България ще продължи да подкрепя и съдейства за евроинтеграцията на Украйна като страна кандидат. Това беше българската позиция изразена пред редовното заседание на Съвета "Външни работи" в ЕС в Брюксел.

Външните министри от ЕС одобриха нова помощ за Украйна от 500 млн. евро. България подкрепи инициативата на Чешкото председателство за стратегическа дискусия за борба с руската дезинформация и пропаганда, за международна изолация на Русия и за подпомагане усилията на ЕС за износа на пшеница от Украйна, съобщи българското външно министерство.

Германският земеделски министър Джем Йоздемир заяви преди форума на аграрните министри от ЕС, че да се вярва на уверенията на руския президент Владимир Путин за износа на украинско зърно през Черно море е все едно да вярваш в "Дядо Коледа или Великденския заек". Той призова Еврокомисията да поеме по-активна роля в увеличаването на износа на Украйна по шосе и железница, предава DPA.

На 19 юли в Техеран ще се срещнат президентите на Иран, Турция и Русия. Докато обсъждат ситуацията в Сирия Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще разговарят и за Украйна, предава REUTERS.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35
Първа награда: Александра Тихов, 9 г.- Училище „Българче“, Лондон – Великобритания / Рилски манастир

Награждават българчета зад граница - победители в конкурсите за литература, рисуване и пеене на ИАБЧ

На 7 август в Националния дворец на децата в София е тържествената церемония за награждаване на отличените участници в ежегодните издания на творческите конкурси за деца от българските общности по света, организирани от Изпълнителната агенция за..

публикувано на 06.08.24 в 19:30

България днес - 6 август 2024 г.

В „България днес“ на 6 август се спираме на политическата ситуация в страната през погледа на анализатора Светлин Тачев. За това как природните бедствия ни заставят да променяме начина си на живот и държавната политика спрямо тях, разговаряме с Тома..

публикувано на 06.08.24 в 19:00