Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Народът ни тачи пророк Илия като светец-градушкар

Снимка: pravoslavie.bg

На 20 юли православието чества старозаветния пророк Илия, потомък на светия праотец Аарон. Народът ни нарича този празник Илинден, а свети Илия тачи като един от т. нар. светци-градушкари. Той е господар на летните небесни стихии, повелител на гръмотевици, светкавици и трескавици. Затова и в различните краища го наричат Гръмовник, Гръмоломник и т. н.

В народните приказки светецът има огнена колесница и с нея преследва ламята, която яде житото от нивята. Вероятно тази представа е свързана с чудото на неговото напускане на земния свят, описано в житието му. Според него св. Илия бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

За свръхестествените сили на "стар свети Илия" разказва и една красива песен от репертоара на Даниел Спасов и Милен Иванов.

Текст: Албена Безовска

Още от категорията

Храмът

Граничният събор "Краище" свали за ден границата при Бобешино

В граничното село Бобешино се проведе международният събор "Краище". Той се прави за 16 път след двегодишно прекъсване заради пандемията. На 22 септември символично пада границата между Сърбия и България и допринася за добросъседството между..

публикувано на 22.09.22 в 17:32
Йорданка Николова демонстрира техниката на кене пред Лютовата къща в Копривщица

Копривщенското кене – ефирни паяжини от копринени конци и… конски косъм

Полупрозрачна, фина, изтъкана от фантазия и много любов – копривщенската дантела със сложните ѝ орнаменти била неотменна част от някогашните носии и домашни тъкани. В миналото майсторките от Копривщица са влагали цялата си душа в създаване на..

публикувано на 19.09.22 в 09:45

ˮПролетници за сита зима“ – фестивал представя връзката на добруджанци с плодородната им земя

Живописното добруджанско село Крушари се готви за дебютното издание на фестивала ˮПролетници за сита зима“, който ще се състои на 17 септември в селския парк. Идеята е да се популяризира етнографията, фолклора, както и възможностите за селски..

публикувано на 17.09.22 в 08:10