Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Форматът „Рамщайн“ гарантира западната военна помощ за Украйна

Нед Прайс
Снимка: Посолство на САЩ

Войната в Украйна се води само за териториални завоевания. Предупреждавахме преди това и сме пределно ясни, че насилственото анексиране на територии е грубо потъпкване на Хартата на ООН, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. "Няма да допуснем това да мине без съпротива и без наказание, ще продължим да подкрепяме суверенитета на Украйна", коментира Прайс заплахата на руския външен министър Сергей Лавров, че целта на руската агресия вече не са само Донецка и Луганска област.

Срещу заплахите на Лавров пред DW реагира и германският външен министър Аналена Бербок, която подчерта, че Кремъл постоянно си измисля оправдания за войната.

Виртуално се проведе четвъртата среща на военните министри от групата „Рамщайн“ за координиране на помощта за Киев. Държавният секретар по отбраната на САЩ ген. Лойд Остин каза, че Русия е надценила своята военна мощ, като смята, че дълго ще издържи да воюва. Остин подчерта, че Западът е единен, ще издържи колкото е нужно и ще доставя оръжия за отбраната на Украйна, съобщи UNIAN. 

Украинският президент Володимир Зеленски определи като неадекватен 7-ия пакет от санкции срещу Русия, договорен от ЕС. Той влиза в сила от 21 юли и налага забрана върху вноса на руско злато, запорира авоари на "Сбербанк" и 50 физически лица, но отслабва санкциите над руски банки, финансиращи износа на храни и изкуствени торове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02