Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Заради украинското зърно ЕС отвори доставките за анклава Калининград

Снимка: pixabay

Руска военна делегация пристигна в Истанбул в откриването на 27 юли на Съвместния координационен център по извозването на зърно от украинските пристанища. На 19 юли край Босфора Русия и Украйна подписаха споразумение за това след месеци на преговори с посредничеството на Турция и ООН. Междувременно първият влак с цимент пристигна в Калининград през Литва след отмяната на ограниченията от страна на ЕС.

САЩ обявиха,че работят с Украйна по план Б за износа на зърно след руските удари срещу пристанище Одеса, каза пред CNN шефът на Агенцията за международно развитие на САЩ Саманта Пауър. "План Б включва автомобилен, железопътен и речен транспорт.

Европейската инвестиционна банка одобри финансова помощ за Украйна от 1,59 млрд. евро. От тях 1,05 млрд. ще бъдат отпуснати веднага.

Според британското военно разузнаване за последните 10 дни в Украйна, няма съществено изменение на линията на фронта. На юг украинските военни обявиха, че окончателно са прочистили и превзели две селища в Херсонска област. Нанесен е повторен удар в района на стратегическия за руската отбрана Антоновски мост над Днепър, край Херсон. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36