Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райският газ – новото модерно и опасно забавление на подрастващите

Снимка: pexels

Броени мигове в халюциногенен свят, по много пъти, в еуфоричната среда на подрастващи като самия теб. Дишането на райски газ е мода, която с примамливите си, макар и мимолетни полети отвъд реалността, увлича все повече тийнейджъри. Ала, оказва се, играта им съвсем не е безобидна.

Омбудсманът Диана Ковачева призова за спешни мерки срещу свободната употреба на балони с диазотен оксид. Дрогирането с райски газ, каквото е другото му име, системно се практикува в клубове и вече има много пострадали деца, изтъкна тя, препоръчвайки законодателни промени за ограничаване на разпространението му.

Прекаляването с това евтино и достъпно забавление може да доведе не само до престой в болница, но и до трайни неврологични увреждания, предупреждава анестезиологът д-р Ясен Грозев. Какво всъщност се случва с човешкия организъм под въздействието на диазотен диоксид?

Д-р Ясен Грозев

“В медицинската му употреба той подпомага провеждането на една обща анестезия – обяснява специалистът. – Но това са контролирани моменти, в които подаването на кислород е абсолютно задължително и няма вариант да дишаме само райски газ. Докато на един тийнейджърски купон се поема чист райски газ и настъпва хипоксия – състояние с ниско съдържание на кислород в организма ни, водещо до тежко страдание на всички тъкани, защото изведнъж онова, което ни дава живот, го няма, макар и за кратко. Възможно е при вдишването на твърде големи обеми тотално да бъде изместен кислородът от вдишваната смес, а ние по принцип вдишваме около 21% кислород.”

Когато настъпи тотална липса на кислород в организма, най-потърпевша се оказва нервната тъкан, тъй като има малка възможност за регенерация. “Няма орган и тъкан, които да не страдат – особено при екстремна употреба”, категоричен е д-р Ясен Грозев. Той разсейва заблудата, че вдишването на райски газ по малко и от време на време не крие сериозен риск. Например може да се стигне до дълготрайни увреждания в хемопоетичната система и като краен резултат пациентът да изгуби координацията, способността да стои прав, стабилната походка.


Оказва се, че балони с райски газ се продават свободно и легално, а доставката им е почти светкавична. В същото време контрол липсва - не се извършват проверки нито от полицията, нито от здравните инспекции.

Пловдив е един от градовете, осъмващи с разхвърляни флакони в паркове и други обществени места. Затова и специалисти към Общинския съвет по наркотични вещества са се заели със задачата да разясняват на родителите симптоматиката и вредите от употребата на наркотични и психоактивни вещества, включително на райски газ, а през учебната година да изнасят лекции на учениците.

Диазотният оксид е много по-токсичен, ако се комбинира с алкохол, което често се случва по заведенията, или с други наркотични и психоактивни вещества, включително с любимите на много младежи енергийни напитки – обръща внимание психологът Даниела Димитрова, която работи по програмата на Пловдивската община. – Когато райският газ се диша директно от капсулата, вместо от балон, въздействието му е много по-силно. Освен това тези капсули често са евтин и нерегламентиран внос от Китай. Установено е, че те съдържат прахови частици и маслени остатъци, които липсват в закупените от реномирани източници за употреба в медицината или в хранително-вкусовата промишленост.”

Икономическият министър в оставка Корнелия Нинова съобщи, че Комисията за защита на потребителите започва денонощни проверки в дискотеки, заведения, барове, както и в социалните мрежи на онлайн продажбата на райски газ.

Там, където установи, че това се случва, ще издава акт за временна забрана за продажба – заяви тя. – Който не спазва тази мярка, го грози глоба от 25 хил. лв. И тъй като нямаме нормативна рамка, помолих парламентарната група на “БСП за България” до часове да внесе две думи поправка в Закона за закрила на детето, които могат да спасят живота на много деца. Така към текста за забрана на продажбата на цигари и алкохол ще се добави и райският газ.”

Съставил: Диана Цанкова /по интервюта на БНР-“Хоризонт” и БНР- Пловдив/

Снимки: vita.bg, freepik, pexels, БНР Пловдив , БГНЕС
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05