Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Желев: Мечтая винаги да творя тук в Добруджа, където са корените ми

Живко Желев
Снимка: личен архив

Родната Добруджа е вдъхновението и силата за творческите идеи на именития ни музикант Живко Желев, който наскоро навърши 60 години. Добруджа е житейската и професионалната му среда, въпреки сериозното предложение за работа в НФА ˮФилип Кутев“, което получава след завършване на НУФИ – Котел. Многостранна е музикантската му дейност – кавалджия, аранжор, диригент, автор на репертоарни творби за АНПТ ˮДобруджа“ - Добрич, на който е художествен ръководител. Основател и ръководител е на оркестър ˮБисери“, за който аранжира и записва песни на известните певци Калинка Вълчева, Радостина Кънева, Тодор Кожухаров, Стоян Варналиев и много други.

Пословична за Живко Желев е предаността му към добруджанския фолклор. Стъпил здраво на местната традиция, той надгражда композиторските си хрумвания с интересни опити като инструменталист и автор в тандем със сина си – пианиста Пламен Желев. През 2014 г. е носител на голямата награда на радио конкурса ˮНадпяване“ на програма ˮХристо Ботев“ на БНР.

ˮЧовекът, който ме насочи към музикалните занимания беше баща ми – споделя Живко Желев за Радио България. – Когато бях в 6 клас, учителят по музика ме препита на пианото и казал на баща ми, че трябва да се занимавам с музика. Аз имах други желания – български и руски език учих с лекота, мислех дори да се занимавам с филология, но баща ми ме записа в школа в гр. Генерал Тошево. Първият ми учител беше Борис Бръмчийски, а в Котленското училище - Стоян Чобанов и Георги Пенев, те ме накараха да заобичам музиката. В различните години съм се радвал на различни неща.

В началото свирех на кавал, после дойде интересът да правя аранжименти за оркестър „Бисери“, за ˮДобруджа“. Към днешна дата най-голямата ми гордост е да правим музика заедно с моя син. Последните ни произведения са в една по-различна стилистика с пиано, кавал, квартет певици. Моята снаха, солистка на Варненската и на Софийската опера, също се включва в нашите търсения на интересни идеи. Стараем се да са направени майсторски и да се харесват. 

Народът ни има усет към хубавите неща. Задължително е обаче, да минеш през изпълненията на нашите предшественици, оставили огромно наследство. Имам не един спомен от гостуванията на ансамбъл ˮДобруджа“ из България и цяла Европа. В годините много повече ме вълнуваха изпълненията на концерти, а в последно време надделя звукозаписната ми дейност. Повече от 15 години се занимавам със записване на авторска музика и аранжименти, това ми е най-голямата тръпка. В този процес е важна работата с колегите и да чуеш крайния резултат. И така да оставиш нещо след себе си, а и младите да имат откъде да черпят идеи и да се доразвиват – това е смисълът. Надявам се да съм допринесъл за съхраняването на вярната добруджанска музика, защото аз много я обичам. Като добруджанец, мечтата ми е винаги да работя и творя тук в Добруджа, където са корените ми и се чувствам най-силен.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Маричков

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици. Отиде си “щурецът”..

публикувано на 12.10.24 в 09:36
Кирил Маричков

Отиде си "щурецът" Кирил Маричков

Почина българският певец, китарист и композитор Кирил Маричков. Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци, където рок музикантът е трябвало да има концерт с "Фондацията", съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Рок пътят на..

публикувано на 11.10.24 в 20:12

"Крадец на мечти"

Музиката на DARA е пъстра като самата нея - доказва го най-новият ѝ сингъл "Крадец на мечти". В него младата певица води откровен диалог с вътрешния си критик - онзи глас, който често ни руши и разколебава, но в същото време без милост ни тласка към..

публикувано на 11.10.24 в 10:15