Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

“Пирин пее“ там, където се срещат Рила и Пирин

Снимка: БГНЕС

Над 1500 участници от югозападните български общини ще събере фолклорният събор “Пирин пее” на 30 и 31 юли. По този начин в местността Предел, където се “целуват” планините Рила и Пирин, ще бъде отпразнувана и 60-годишнината от първото издание на фестивала, който представя опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографската традиция.

Историята

Създаден през 1962, съборът “Пирин” пее се провежда веднъж на пет години до 1985, когато е закрит. От 1997 обаче отново радва своята вярна публика в местността “Предел“. "Пирин пее” не е фестивал, а движение за издирване, съхранение и популяризиране на изворни народни песни и традиции”- гордеят се жителите на близката община Разлог. 

Традиционно в рамките на събора се организират и чествания, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското въстание и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание.

Тазгодишното 16-то издание на “Пирин пее” се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Най-добрите изпълнители, изявили се на концертите, ще представят областта на Националния събор за българско народно творчество в Копривщица, който предстои от 5  до 7 август. 

Още от категорията

Храмът

Граничният събор "Краище" свали за ден границата при Бобешино

В граничното село Бобешино се проведе международният събор "Краище". Той се прави за 16 път след двегодишно прекъсване заради пандемията. На 22 септември символично пада границата между Сърбия и България и допринася за добросъседството между..

публикувано на 22.09.22 в 17:32
Йорданка Николова демонстрира техниката на кене пред Лютовата къща в Копривщица

Копривщенското кене – ефирни паяжини от копринени конци и… конски косъм

Полупрозрачна, фина, изтъкана от фантазия и много любов – копривщенската дантела със сложните ѝ орнаменти била неотменна част от някогашните носии и домашни тъкани. В миналото майсторките от Копривщица са влагали цялата си душа в създаване на..

публикувано на 19.09.22 в 09:45

ˮПролетници за сита зима“ – фестивал представя връзката на добруджанци с плодородната им земя

Живописното добруджанско село Крушари се готви за дебютното издание на фестивала ˮПролетници за сита зима“, който ще се състои на 17 септември в селския парк. Идеята е да се популяризира етнографията, фолклора, както и възможностите за селски..

публикувано на 17.09.22 в 08:10