Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украински дрон атакува руския военноморски щаб в Севастопол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След полунощ на 31 юли руската армия е нанесла поредните ожесточени удари над Харков и Николаев. На много места са избухнали пожари, а цивилните са прекарали цялата нощ в укрития.

Украинската армия е отблъснала всички опити за настъпление на руските части в Донецка и в Херсонска област. Руската армия е прехвърлила над 800 военни машини на западния бряг на р. Днепър, за да отблъсне украинските плацдарми пред областния град Херсон.

Русия формира резерв от 16 батальонни групи, които се очаква до края на август да нараснат с още 14. Украинското командване следи къде ще бъде насочен ударът на новото руско подкрепление срещу Харков или към Изюм и Славянск, предава УНИАН.

Президентът Владимир Зеленски заповяда задължителна евакуация на останалото гражданско население в неокупираната от Русия част на Донецка област. Според властите става дума за около 250 000 души, 50 000 от които са децата.

На 31 юли сутринта самоубийствен дрон е атакувал щаба на руския военен флот в Севастопол.
Ранени са 5 души, съобщи ТАСС. Символичната атака е по повод празника на Руските военно-морски сили. След удара властите отмениха планирания военен парад и чествания. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34