Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политика и газови доставки – две големи неизвестни

| обновено на 01.08.22 в 14:06
Снимка: архив

Август започва горещо в политически и икономически план за България. Още в първия ден на месеца погледите се насочиха към президента, който издаде два указа, с които разпусна 47-ото Народно събрание и назначи служебен кабинет. 

Първата задача пред служебния кабинет е организирането на честни и демократични избори. Тя обаче се усложнява от съпътстващата предизборната ситуация сложна обстановка в политически, икономически и международен план.

На прага на задаващата се зима, най-голямото предизвикателство пред служебното правителство като че ли е да реши енергийния пъзел, подсигурявайки доставките на необходимите количества природен газ.

Очаква се газовата тема да бъде доминираща при предизборната кампания. „Дебатът за доставките на газ е доминиран от политически изказвания, експертните са изключение. Има постоянни нападки, трупа се политически капитал, но това не помага да разрешаване на ситуацията“, коментира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Само преди дни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че са договорени 7 танкера с втечнен газ, които обаче не е ясно кога ще стигнат до България и дали това ще бъде на приемлива за българите цена. Опозицията в страната се опасява, че не са подсигурени места, където този газ да бъде разтоварен. „Със задълбочаване на газовата криза в Европа, капацитетите на терминалите за регазификация на втечнен газ изчезнаха, защото всички търговци се ориентираха натам, и това не е изненадващо“, обясни Калоян Стайков в интервю за БНР.

Калоян Стайков
„Разбира се, че има технически възможности. Естествено те не са най-лесните, тъй като ситуацията е трудна в цяла Европа – това не е типично само за България и чисто техническият капацитет за подобни мерки също е ограничен. Което означава че няма да вземем идеалното решение, просто защото него го няма, и трябва да се търсят алтернативи, които по някакъв начин да осигурят необходимия ефект.“

Решението не се благоприятства от постоянните нападки между бившата управляваща коалиция и опозицията. „Това е много добре за трупане на политически капитал, но реално по никакъв начин  не помага на ситуацията“, анализира Стайков.

Според експерти на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ договорените количества газ – от Азербайджан и анонсираните от премиера в оставка седем танкера, от които може да се разчита на около 100 млн куб.м. газ месечно, са недостатъчни за потреблението от октомври 2022 до април 2023 г. В телевизионен ефир те показаха писмо от „Булгаргаз“ до Българския енергиен холдинг, в което, по думите им, се твърди, че газ няма и няма да има. И предложиха идея за десетгодишен договор, който да осигури нужните количества.

„Дългосрочният договор е един от вариантите и естествено условията по него ще са много по-добри отколкото тези на договори, свързани с доставки месец за месец – и като цена, и като количества – посочи икономистът Калоян Стайков. – Разбира се, че такъв подход е възможен, но това трябва да бъде осъзната политика от страна на правителството – да се разгледат възможностите и да се избере най-доброто решение на този етап. Никой не е казал, че този дългосрочен договор трябва да покрива пълните количества, които са ни необходими. Има много различни варианти, но „Булгаргаз“ трябва да излезе то този навик да осигурява над 90% от количеството си от един доставчик по дългосрочен договор. Ситуацията вече е различна.“

А тя предполага по-активна политика както от страна на правителството, така и от страна на „Булгаргаз“, категоричен е експертът. По думите му, страната ни е трябвало да реагира по-рано. „Преговори трябваше да са започнали още с началото на войната в Украйна или през април, когато "Газпром" спря доставките за България. Ако сега започват преговори, със сигурност сме закъснели“, изтъкна Стайков.

Осигуряването на доставките от газ ще е в ръцете на служебното правителство и в страната се чуват опасения, че то може да направи завой и да възстанови доставките на руски газ, като приеме условието на "Газпром" за заплащане в рубли.

„Възможно е да се направи такава стъпка. Никой не е казал, че не може да се водят преговори с "Газпром" и да се изчисти ситуацията с плащанията, но там остава големият въпрос със сигурността на доставките. Защото имаше страни, които се съгласиха с новите условия и количествата, които се доставят към тях намаляха. Очевидно на такъв търговски партньор не може да се разчита.“

Съставил: Елена Каркаланова (по интервю на Силвия Великова, БНР-„Хоризонт“)

Снимки: архив, БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00