Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Чипровската златарска школа може да бъде видяна в "Двореца" в Балчик

4
Снимка: НИМ

В Архитектурно-парков комплекс "Дворецав черноморския град Балчик от днес до 13 септември 2022 г. са представени едни от най-красивите украшения, изработвани от Чипровската златарска школа. Те са част от фондовете на Националния исторически музей и са обединени в изложбата "Предмети на разкош. Чипровска златарска школа".

Повечето от експонатите са случайни находки от Северозападна България, укрити като съкровища и никога непотърсени от бягащите след Чипровското въстание от 1688 г. жители от района. Посетителите могат да видят различни наушници, богато декорирани гривни, украси за чело и др. В комплекса е представено и копие на златното съкровището от Несебър, датирано към втората половина на XVI – началото на XVII век.Галерия

Още от категорията

Снимка: предоставена от организаторите

Видни скулптори и художници, обединени в изложбата "Ахимса: ненасилието"

ˮ Ненасилието е най-могъщата сила, с която разполага човечеството“. Тези думи принадлежат на Махатма Ганди, великия син на Индия, който припомни на света принципа на áхимсá (ненасилие) като път към независимостта във всичките ѝ форми. Неговите идеи..

публикувано на 04.10.22 в 11:50

Ще има български културен клуб в Охрид и македонски в Благоевград

Македонският президент Стево Пендаровски каза, че няма никакво намерение да обсъжда с България и своя колега Румен Радев въпроси свързани с историята и миналото. Пред телевизия "Телма" той заяви, че с България ще разговаря за реални европейски..

публикувано на 04.10.22 в 10:01

"Водна паша" в Южния парк на София

Световнопризнатият български скулптор Павел Койчев даде нов живот на скулптурната си композиция "Водна паша", като я разположи в езерото на Южния парк в столицата. "Идеята на творбата е свързана с Библията. Всички имаме нужда от пастир, Христос, защото..

публикувано на 01.10.22 в 14:00