Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици спечелиха медали от олимпиада по лингвистика

Снимка: mon.bg

2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала спечелиха българските ученици на международната олимпиада по лингвистика, проведена на британския остров Ман.

Победители станаха Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии във Варна и Русе. Среброто взе Гергана Петрова от Природо-математическата гимназия в Бургас. Трети останаха Александра Найденова от езиковата гимназия в Перник и Теодор Малчев от Софийска математическа гимназия.

Лингвистите са решавали задачи на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия с правене на паралели в развитието и промяната на думите в 3 езика.

Златният медалист Константин Георгиев е получил и грамота за най-добро решение. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Среща на министрите Иван Кондов и Игли Хасани по време на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

За София и Тирана Коридор №8 остава обща стратегическа цел

В Ню Йорк в рамките на есенната сесия на Общото събрание на ООН служебният външен министър Иван Кондов се срещна с министъра за Европа и външните работи на Албания Игли Хасани. Те обсъдиха динамиката на двустранните отношения. Изразили са готовност за..

публикувано на 23.09.24 в 12:18

Приключва екстремната тридневна надпревара "Пирин ултра"

В Пирин се провежда един от най-предизвикателните маратони в България – ултрамаратонът "Пирин Ултра". Надпреварата е сред величествената красота, каменистите пътеки и върхове на планината от 21 до 23 септември.  Според възможностите си участниците се..

публикувано на 23.09.24 в 09:20

България подкрепя реформирането на ООН

Трябва да модернизираме и подмладим Организацията на обединените нации (ООН), за да гарантираме, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на 21-ви век. Това послание отправи премиерът Димитър Главчев на Срещата на върха за..

публикувано на 23.09.24 в 08:59