Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството подготвя търг за газови доставки

Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС

Идната седмица правителството ще обяви търг за доставки на втечнен газ, за да бъде осигурено потреблението до края на отоплителния сезон, съобщи премиерът Гълъб Донев преди началото на първото заседанието на служебния кабинет. 

В петък министерствата на енергетиката и на финансите ще изготвят план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да може дружеството да плаща за реално договорените количества природен газ, обясни премиерът. 

"От кризисния щаб очаквам реални действия с конкретни резултати, а не думи за намерения. Няма да влизам в задочни политически дискусии, отговорността ми като министър-председател е да търся варианти за справяне с проблемите и да не създавам илюзии", посочи Донев и каза, че правителството знае какво прави и няма нужда от външни консултанти.  

По-рано днес, в интервю за БНТ, председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски изрази очакване цената на газа за септември да е по-ниска, но “тепърва ще има недостиг с идването на отоплителния сезон". За 7-те танкера с американски втечнен газ каза, че цената е изгодна и близка до пазарните, като има капацитет за разтоварването им до декември. Първите 3 танкера ще осигурят достатъчни количества за битовите потребители до края на 2022 г. и за половината от клиентите на свободния пазар. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха обновения ГКПП "Калотина" на границата със Сърбия

Граничният контролно-пропускателен пункт "Калотина" на границата със Сърбия вече е обновен и е с близо 30% повишена пропускателна способност за леки автомобили. Той разполага с по седем ленти за влизане и за излизане от страната, както и с..

публикувано на 01.10.24 в 18:53

Подкрепете своя фаворит за "Будител на годината"

"Кой е Вашият будител на 2024 г.?" С този въпрос Българското национално радио се обърна към аудиторията. От посочените личности, заслужаващи званието "будител" жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел..

публикувано на 01.10.24 в 14:25

Половината младежи имат парични проблеми, ¼ се боят от неуспех в кариерата

Половината от младите хора в България с месечен доход над 2000 лв се боят от финансови проблеми, показва представително изследване на агенция "Тренд". "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи“ е темата на..

публикувано на 01.10.24 в 14:16