Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Софийската опера гостува с най-новото от репертоара си в Пловдив

Снимка: operasofia.bg

Софийската опера и балет гостува на сцената на Античния театър в Пловдив с емблематични спектакли от три жанра. Началото е на 6 и 7 август с един от най-предпочитаните мюзикъли от световните сцени – "МАММА МIА" (с музика и текст на членовете от попгрупата АББА Бени Андершон и Бьорн Улвеус). Директорът на  Софийската опера и режисьор на спектакъла акад. Пламен Карталов обещава, че не само нашата, но и чуждестранната публика ще усети по различен начин театралното пресъздаване на популярните песни от репертоара на групата.

Друг зрелищен спектакъл, новост в репертоара на Софийската опера, е балетът "Хиляда и една нощ" по музика на азербайджанския композитор Фикрет Амиров. Премиерата на сцената на Античния театър в Града под тепетата е на 16 август, непосредствено след гастрола на нашите водещи балетисти Марта Петкова и Цецо Иванов в "Мариинския театър" в Санкт Петербург. По думите на акад. Пламен Карталов, публиката в Пловдив ще има възможност да види едно истинско балетно бижу, което блести със своята ориенталска екзотика и ще остави без дъх дори най-претенциозния зрител.


По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Празнуваме музиката днес

На 1 октомври по традиция отбелязваме Световния ден на музиката. Празникът е учреден от Международния съвет за музика при ЮНЕСКО през 1974 г., по предложение на тогавашния му президент Йехуди Менухин. Големият цигулар, диригент и общественик е убеден, че..

публикувано на 01.10.22 в 08:15
Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров получи наградата "Акад. Марин Големинов" – 2022

На 28 септември, рождения ден на Марин Големинов, в родния му град Кюстендил, по традиция се връчва награда на негово име. Тя се присъжда от авторитетно жури, в което участват известни музиканти, общественици и представители на общината. Носителят на..

публикувано на 29.09.22 в 14:10

Европейската джаз мрежа избра София за домакин на годишната си среща

Най-големите джаз фестивали на Европа избират София за провеждането на професионална среща за джаз на Стария континент. Европейската джаз конференция за пръв път ще се проведе от 22 до 25 септември в Софи я, като това е първото по рода си събитие в..

публикувано на 22.09.22 в 07:20