Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица събра за пореден път ценителите на фолклора ни

5
Колорит от Събора в Копривщица
Снимка: Венета Николова

За 12-и път в три поредни дни – 5, 6 и 7 август, за Националния събор на народното творчество в Копривщица се стекоха талантливи фолклорни изпълнители от цяла България.

„Копривщица е голям празник за всички, които обичат българския фолклор – от самобитните народни изпълнители на песни и танци, носителите на традициите, до хореографи, композитори, преподаватели, учени от различни институти, българи в чужбина и чужденци“, сподели Васил Герлимов, хореограф и режисьор на тържествените концерти в програмата на събора.

Русалии

Сред тези, които ще се завърнат със златни медали от града в сърцето на Средна гора, са "Джамал" от с. Кошов, Русенско, "Русалийски игри" от Петрич, момински обичай "Кумичене" от Койнаре, обредни хора, едно от които сватбено с еротични елементи от с. Делейна, Видинско, Бистришките баби и др.

Съборът продължава да изненадва своята публика. И в това издание бяха представени обичаи, които рядко могат да бъдат видени. Такова е например "Хорото на мъртвите" – много особен обичай около Великден, който се представя за първи път на фестивална сцена.

Кумичене

В снощния концерт участваха три чуждестранни групи – Балкански оркестър от Брюксел, сборна формация с ръководител Влада Томова, обединяващ изпълнители от САЩ, Италия, Гърция, Португалия, Франция, Япония и Аржентина, и прекрасният хор „Чубрица“ от Холандия, сред членовете на който е някогашната редакторка от Английска редакция на Радио България Христина Карагеоргиева.

В днешния последен ден от програмата на форума се проведе кръгла маса на тема „XII-ти национален събор на народното творчество – Копривщица – 2022 г. Тенденции, проблеми, политики“. В нея участие взеха учени от Националния етнографски институт с музей към БАН, Музикалната академия и др.

Снимки: Албена Безовска, Венета Николова
По публикацията работи: Миглена Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30