Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Страните от формата "Рамщайн" обсъждат нова военна помощ за Украйна

Снимка: ubn.news

Няма причини за възобновяване на доставките на газ за "неприятелска" България, написа в своя Telegram канал руският сенатор Алексей Пушков. "Мисля, че на България трябва да се даде възможност да направи това, което тя толкова отчаяно искаше – да изкара зимата без руски газ. Не е съвсем ясно защо трябва да продължат доставките на газ за една активно "неприятелска", тоест враждебна държава, особено след като тя самата се отказа от тях", допълва сенаторът, цитиран от руската пропагандна агенция “Новости“.

На 11 август на ниво министри на отбраната в Копенхаген ще се проведе петото заседание на страните от формата "Рамщайн", които оказват военна подкрепа на Украйна. В телевизионно обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари на западните партньори, които осъзнават че "само осигуряването на руското военно, политическо и икономическо поражение може да ускори връщането на сигурността в Украйна и в Европа", предава UNIAN.

Чуждестранните кредитори на Украйна одобриха двугодишен мораториум върху плащания по облигации за 20 млрд долара от украинския дълг, предаде REUTERS. Големите инвестиционни фондове се съгласиха да дадат отсрочката, след като по-рано същото решиха САЩ, Великобритания и други държави кредитори. Мярката ще спести на Киев 5 млрд. долара.

След мистериозните удари на 9 август срещу кримското летище Саки, където Русия изгуби значително количество самолети и боеприпаси след полунощ на 11 август са чути поне 8 мощни експлозии на летище "Зебровка" край Гостомел в Беларус. Според местните медии всеки ден на пистата руски самолети Ил-76 докарват противовъздушни ракети от системите С-300 и С-400. 

Още от категорията

Президентът проведе среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

България е готова да увеличи износа на ток за Северна Македония

Същинските преговори за еврочленство на Северна Македония ще започнат едва когато тя впише българите в конституцията си, каза президентът Румен Радев в София. Той подчерта, че бързото изпълнение на двустранно поетите ангажименти от съседната държава..

публикувано на 02.10.22 в 14:13

Стево Пендаровски: „Имаме нужда от широка европейска солидарност“

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски поздрави Азербайджан, България и Гърция, които помагат за свързването на целия регион. На церемонията в София, по официалното откриване на газова връзка Гърция-България , Пендаровски отбеляза, че новият..

публикувано на 01.10.22 в 18:13

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази надежда да отпразнуваме заедно българо-сръбската връзка през 2023г.

Президентът на Сърбия Александър Вучич поздрави България и Гърция на церемонията по откриването на газова връзка Гърция-България в София за успешното изграждане на интерконектор. По думите на Вучич, в началото никой не е вярвал колко важен ще се..

публикувано на 01.10.22 в 18:02