Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отдаваме почит на Божията майка

Снимка: БГНЕС

Успение Богородично, наричано още Голяма Богородица, е един от най-големите летни празници, който Църквата ни отбелязва винаги на 15 август (28 август, по стар стил.) Празникът води началото си от Йерусалимската Църква и е едно от най-древните тържества, посветени на Божията майка. В иконите, както и в празничната литургия в православните ни храмове на Успение, прославата на Богородица достига своя апогей. В селищата, където има църква или манастир, под нейна закрила, този ден е особено тържествен, а след Божествената Света литургия по традиция се осветява и курбан за здраве и благослов, правят се общоселски събори и родовете си дават среща.

В народните ни песни, легендите и вярванията Богородица е праведна, любяща майка, милосърдна дори към грешниците. Тя е близо до хората, закриля ги, напътства ги, дава им знаци как да постъпят, по кой път да тръгнат, от какво да се пазят. Неслучайно в молитвите си старите българи я наричат с умилителното„ Богородичке“ , изпълнено с обич и топлина, както към родна майка. Вярва се, че тя е покровителка на майчинството, жените и техните рожби. Ето защо Голяма Богородица е празник преди всичко на младите невести, които не са заченали. И тъй като денят е посветен на Божията майка, жените не се захващат с къщна работа. Тези които все още нямат деца, носят в църквата домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя и ги поставят под иконата на светицата. А в манастирите, където се съхранява чудотворния ѝ образ се правят нощни бдения и литийни шествия в знак на почит и преклонение към застъпническата ѝ сила.

Така е и в Искрецкия манастир „Успение на Пресвета Богородица“, в подножието на връх Градище в Стара планина. Още за него можете да научите от публикацията на Радио България

Съставила: Дарина Григорова

Снимки: БГНЕС


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Международна експедиция плава по Дунавския лимес

Корабът Danuvina Alacris - "Живият Дунав" , реплика на римска луксория, вече успешно измина разстоянието от Видин до Лом по българския бряг. Корабът е построен за 2 години в Германия по древната технология от 4 век пр. Хр. с антични инструменти...

публикувано на 04.10.22 в 11:21
Откриване на масивна желязна котва

Port Baglar или Заливът на лозята разбулва хилядолетни тайни от дъното на Черно море

Подводната експедиция на Националния исторически музей в залива до нос Христос, южно от град Созопол, приключи преди дни с уникални находки, свързани с историята на корабоплаването и товаро-разтоварните дейности в тази част на българското Черноморско..

публикувано на 29.09.22 в 10:00

Отец Чъкърък от българската църква в Одрин е предложен за орден

Правителството предложи на президента да награди отец Александър Чъкърък с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен. Отличието е за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство. Отец Александър Чъкърък е..

публикувано на 28.09.22 в 17:44