Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Роди се "Контейнер" за култура в градска среда

4
Снимка: Facebook / @studiovoxpopuli

До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци – този на Съветската армия в София, се откри ново пространство за култура в градска среда. Откритата кутия, която напомня на телевизионен екран, се явява отговор на различната, независима българска култура, която тепърва ще се съвзема от COVID-пораженията върху връзката изкуство-публика. Мястото носи името "Контейнер" и е дело на "Студио за документален театър "Vox Populi" – група съмишленици, които преди десет години запознаха българската публика с жанра документален театър. 

"Контейнер" тръгва от идеята за театър, който е видим и пресреща хората по техния пешеходен трафик – достъпен, социален, реактивен. „Избрахме Паметника на Съветската Армия, защото не се страхуваме от сложното минало, защото знаем, че театърът вирее в конфликтна среда и вярваме в изкуството като социален жест, като хуманен акт, като най-чистото знаме на мира и близостта между хората“ – казват създателите му. 


В ефира на Радио София основателката на Студиото за документален театър и режисьор Неда Соколовска обясни, че това ще бъде сцена, на която ще бъдат представяни независими продукции, като приоритет ще имат творби, които имат социален характер и ангажираност, които са свързани с актуални обществено важни теми. „С голям приоритет за нас са куклени, детски представления“, каза още режисьорът.

Сценичният павилион на VOX POPULI се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Сцената на открито ще предлага културно съдържание до края на октомври, а програмата му може да намерите тук

Снимки: Facebook / @studiovoxpopuli

По публикацията работи: Иван Петров

Галерия

Още от категорията

Снимка: предоставена от организаторите

Видни скулптори и художници, обединени в изложбата "Ахимса: ненасилието"

ˮ Ненасилието е най-могъщата сила, с която разполага човечеството“. Тези думи принадлежат на Махатма Ганди, великия син на Индия, който припомни на света принципа на áхимсá (ненасилие) като път към независимостта във всичките ѝ форми. Неговите идеи..

публикувано на 04.10.22 в 11:50

Ще има български културен клуб в Охрид и македонски в Благоевград

Македонският президент Стево Пендаровски каза, че няма никакво намерение да обсъжда с България и своя колега Румен Радев въпроси свързани с историята и миналото. Пред телевизия "Телма" той заяви, че с България ще разговаря за реални европейски..

публикувано на 04.10.22 в 10:01

"Водна паша" в Южния парк на София

Световнопризнатият български скулптор Павел Койчев даде нов живот на скулптурната си композиция "Водна паша", като я разположи в езерото на Южния парк в столицата. "Идеята на творбата е свързана с Библията. Всички имаме нужда от пастир, Христос, защото..

публикувано на 01.10.22 в 14:00