Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Първият кораб с украинско зърно е пристигнал на пристанище Тартус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сателитни снимки показват, че първият кораб със зърно, потеглил от Украйна съгласно споразуменията под егидата на ООН и Турция, е пристигнал в Сирия. Кадрите на "Планет лабс", анализирани  от Асошиейтед прес, показват, че плавателният съд "Разони" е акостирал на пристанището Тартус вчера и се намира до силоз за зърно. "Разони" напусна пристанището в Одеса на 1 август с 26 хиляди тона царевица, като се предполагаше, че товарът е за Ливан, но ливански медии съобщиха, че поръчителят се е отказал от него. 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че основната задача на украинските сили е да правят войната все по-трудна за Русия

На 16 август в северната част на полуостров Крим се взривиха боеприпаси в склад, а Москва определи инцидента като "саботаж" и призна, че той е дело на въоръжени групировки, лоялни на Украйна. От своя страна Украйна нито потвърди, нито отрече участието си в серията от взривове в Крим. Освен серията от взривове в Крим, Руската Федерална служба за сигурност приписа на "украински саботьори" и атаки срещу електропроводи на Курската атомна електроцентрала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50