Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Първият кораб с украинско зърно е пристигнал на пристанище Тартус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сателитни снимки показват, че първият кораб със зърно, потеглил от Украйна съгласно споразуменията под егидата на ООН и Турция, е пристигнал в Сирия. Кадрите на "Планет лабс", анализирани  от Асошиейтед прес, показват, че плавателният съд "Разони" е акостирал на пристанището Тартус вчера и се намира до силоз за зърно. "Разони" напусна пристанището в Одеса на 1 август с 26 хиляди тона царевица, като се предполагаше, че товарът е за Ливан, но ливански медии съобщиха, че поръчителят се е отказал от него. 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че основната задача на украинските сили е да правят войната все по-трудна за Русия

На 16 август в северната част на полуостров Крим се взривиха боеприпаси в склад, а Москва определи инцидента като "саботаж" и призна, че той е дело на въоръжени групировки, лоялни на Украйна. От своя страна Украйна нито потвърди, нито отрече участието си в серията от взривове в Крим. Освен серията от взривове в Крим, Руската Федерална служба за сигурност приписа на "украински саботьори" и атаки срещу електропроводи на Курската атомна електроцентрала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46