Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК одобри държавна помощ от 218 млн. евро за подпомагане на земеделските стопани

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри държавна помощ в подкрепа на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на войната в Украйна“ в размер на 218 млн. евро. 

Схемата беше одобрена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи, като компенсация за наложените санкции срещу Русия и за осигуряване на непрекъснатостта на икономическата дейност. По този начин се подпомагат земеделските стопани от първичното селскостопанско производство като животновъди и пчелари, производители на плодове и зеленчуци (в т.ч. маслодайна роза, ориз, винени лозя, ядки и тютюн).

Земеделските производители ще имат право да получат преки безвъзмездни средства, като размерът на помощта за всеки стопанин ще се изчислява въз основа на броя на животните и на хектарите земеделска земя, като индивидуалният таван е до 62 000 евро на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти. 

Предстои Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" да утвърди указания за прилагане на помощта и да определи срок за прием на заявления.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри допълнителните разходи по бюджета на ДФ „Земеделие“ за 2022 г. в размер на нотифицираната от ЕК държавна помощ, като по този начин Разплащателната агенция ще може да започне действията за подпомагане на земеделските производители.Още от категорията

Липсата на застраховки поставя под въпрос бъдещето на винопроизводството в България

Около 80% или близо 2500 декара лозови масиви в землището на Поморие са засегнати или напълно унищожени от голямата буря и последвалата градушка в района на Бургас от края на миналата седмица . И въпреки, че поражения има и върху инфраструктурата..

публикувано на 23.09.22 в 12:57

Швейцария предоставя на България 92,5 милиона швейцарски франка

Посланикът на Швейцария Раймунд Фурер и служебният вицепремиер по управление на европейските средства на България Атанас Пеканов подписаха двустранното рамково споразумение за новата Швейцарско-българска програма за сътрудничество . Страната ни ще..

публикувано на 20.09.22 в 16:26

Чужда компания за оборудване за високо напрежение разширява капацитета си в България

Президентът Румен Радев ще посети днес гр. Севлиево, Централна България, където ще участва в церемония по разширяване на производствения капацитет на завода на международната технологична компания „Хитачи Енерджи“ за модерно оборудване за високо напрежение,..

публикувано на 20.09.22 в 07:10