Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриха нов храм на Перперикон

Снимка: БГНЕС- архив

Археолозите откриха на Перперикон нов храм, съобщава БТА. По думите на професор Николай Овчаров, той е само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказание, че ще завладее света. На места зидовете са оцелели до почти 3 м височина, което прави новооткритата сграда една от най-запазените постройки, намирани досега на Перперикон, коментира археологът. 

Според проф. Овчаров, вече може да се каже, че край древния скален олтар на Дионис през римския период (3-4 век) се е оформил цял сакрален комплекс от храмове, посветени на различни тачени тогава божества. Такива са Тракийският конник и източният бог Митра, на които са изградени отделни светилища. Тепърва ще се определя на кой бог е бил посветен новооткритият храм. От своя страна специалистът по антична археология доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт към БАН, това е уникален сакрален ансамбъл, който е единствен по рода си в България. 

Отделените от община Кърджали средства обаче няма да стигнат за разкриването на храма и той ще остане да зимува в незавършен вид, посочва проф Овчаров и призова служебното правителство да отпусне поне част от предвидените в националния бюджет средства за археологическо проучване на Перперикон през 2022 г. 

Досега е разкрита източната страна на сградата, като в нея се очертават два периода - езически и след приемането на християнството. Преди християнството тук са извършвани жертвоприношения и гадателства, за което свидетелства оформения в скалата олтар с дупка за отичане на кръвта на жертвените животни. След християнизацията, в началото на 5 век, езическото светилище е зарито, както и останалите капища, с пръст и превърнато в склад за съхранение на глинени делви за зърно, допълва професор Овчаров. 


Още от категорията

Български съкровища са част от международна изложба в Ню Йорк

До 19 февруари 2023 г. в Институтът за изследване на древния свят в Ню Йорк може да бъде видяна изложбата "Първите владетели на Европа".  Тя беше открита на 21 септември под слогана "Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях". Показаните артефакти са от..

публикувано на 23.09.22 в 12:36

101 години от кончината на Иван Вазов

На 22 септември се навършват 101 години от смъртта на патриарха на българската литература Иван Вазов. По традиция Националният литературен музей организира поклонение пред гроба на поета в градинката зад олтара на храма "Св. София" в столицата...

публикувано на 22.09.22 в 13:11
Изглед към град Прилеп

Димитър Талев, Прилеп и прилепчани

Около рождената дата на бележития български писател Димитър Талев (1-ви септември) българските медии повдигнаха въпроса за съдбата на неговия дом в град Прилеп. За измеренията в съвременна Северна Македония на Талев и неговото наследство..

публикувано на 20.09.22 в 13:25