Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания на УНИЦЕФ приканва украинските деца да се запишат в български училища

Снимка: УНИЦЕФ България

Започна информационната кампания "Добре дошли в училище в България". Тя се организира от Детския фонд на ООН в България (УНИЦЕФ) и Върховния комисариат на ООН за бежанците в партньорство с Българския Червен кръст и неправителствени организации. Кампанията е в подкрепа на усилията на министерствата на образованието и здравеопазването за предоставяне на достъп до образование и здравеопазване за децата бежанци. Целта е да помогне семействата на бежанците да се запознаят със специфики на българската образователна система и стъпките, които следва да се предприемат за записване в българско училище. 

По официални данни, в България има над 39 000 деца от Украйна. Част от тях продължават да се обучават онлайн в украинската образователна система, което ги лишава от възможността да се социализират. Досега, по информация на МОН едва около 530 деца от Украйна са записани в българската образователна система, като във Варна са подадени 350 заявления от украински семейства.  

Информационните срещи се провеждат на руски език и украински език, на 10 места в България. Юристи разясняват процедурите за записване децата, а експерти изясняват здравните изисквания при постъпване в детска градина и училище.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02

Кремълската дезинформация е сред главните инструменти за вътрешнополитическите процеси у нас

Последните избори преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов на кръглата маса “Изграждане на..

публикувано на 25.06.24 в 13:45