Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният народен празник съвпада тази година с православния Ден на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. "Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието" – каза в специално интервю за Радио България Видинският митрополит Даниил. В деня на Свети Дух се чества и Денят на Македония – откога тръгва тази традиция обяснява доц. д-р Спас Ташев, но също така насочваме внимание и към актуалното състояние на политиката спрямо българската общност в югозападната ни съседка. Къде е родината за българчетата, родени зад граница – отговор дава Валентина Найденова, директор на Българското народно училище в Брюксел. Водещ на броя е Елена Каркаланова.

01:47 Новини от България и българите по света
09:24 Прогноза за времето
13:30 Видинският Митрополит Даниил в Деня на Светия Дух: Да не подминаваме зова на църковната камбана, да приемем Бог в сърцето си
– От 1903 година тръгва традицията за честване на Деня на Македония – отдава се почит на загиналите в борбите за освобождение
– Как новата политическа реалност в Северна Македония ще се отрази на българите там?
38:58 Валентина Найденова, директор на Българско народно училище в Брюксел разказва къде е родината за българчетата, родени в чужбина и защо в Белгия има кукери, подобно на нашенските
68:37 Песен на деня: "Еньовден" от албума "Вкусът на времето" на "Щурците"

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00