Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бялото братство и танцът на слънцето в Рила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хора в бяло, наредени в кръг, танцуващи с поглед към слънцето – на тази незабравима гледка ще стане свидетел всеки, който през август посети Седемте езера в Рила. Ритуалът се нарича паневритмия и чрез него последователите на учението на Петър Дънов се свързват с природата и помежду си.

На 19 август членовете на Бялото братство посрещат Слънчевата нова година и за целта в района на езерото "Бъбрека" се събират хора от цяла България и света, които заедно изпълняват 28-те упражнения от паневритмията под звуците на специална музика.


Названието "паневритмия" произхожда от три корена – "пан", означаващ" цялостно, космическо“, "еу" – истинската същност на нещата, и "ритмия", влагащ идеята за специална музика. Когато се изпълнява от много хора, паневритмията се танцува в кръгове, което символизира единението между хората и природата.


Петър Дънов, известен по света и като Беинса Дуно ( 1864-1944), създава своя форма на езотерично християнство и придобива широка популярност далеч извън пределите на България. Най-влиятелният български духовен водач е роден в семейството на свещеника Константин Дъновски. Завършва средното си образование в Свищов, след което учи в Бостънския университет в САЩ. Връщайки се в България, пише първата си книга "Науката и възпитанието", публикувана през 1896 година. През 1914 година изнася първата си публична беседа, с която слага началото на неделния цикъл лекции "Сила и живот". В продължение на 30 години в 1600 неделни беседи той говори за петте основни добродетели, заложени в неговото учение – истина, любов, правда, мъдрост и добродетел.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, архив


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30