Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бялото братство и танцът на слънцето в Рила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хора в бяло, наредени в кръг, танцуващи с поглед към слънцето – на тази незабравима гледка ще стане свидетел всеки, който през август посети Седемте езера в Рила. Ритуалът се нарича паневритмия и чрез него последователите на учението на Петър Дънов се свързват с природата и помежду си.

На 19 август членовете на Бялото братство посрещат Слънчевата нова година и за целта в района на езерото "Бъбрека" се събират хора от цяла България и света, които заедно изпълняват 28-те упражнения от паневритмията под звуците на специална музика.


Названието "паневритмия" произхожда от три корена – "пан", означаващ" цялостно, космическо“, "еу" – истинската същност на нещата, и "ритмия", влагащ идеята за специална музика. Когато се изпълнява от много хора, паневритмията се танцува в кръгове, което символизира единението между хората и природата.


Петър Дънов, известен по света и като Беинса Дуно ( 1864-1944), създава своя форма на езотерично християнство и придобива широка популярност далеч извън пределите на България. Най-влиятелният български духовен водач е роден в семейството на свещеника Константин Дъновски. Завършва средното си образование в Свищов, след което учи в Бостънския университет в САЩ. Връщайки се в България, пише първата си книга "Науката и възпитанието", публикувана през 1896 година. През 1914 година изнася първата си публична беседа, с която слага началото на неделния цикъл лекции "Сила и живот". В продължение на 30 години в 1600 неделни беседи той говори за петте основни добродетели, заложени в неговото учение – истина, любов, правда, мъдрост и добродетел.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, архив


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05