Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Без болка" – българският принос в кампанията за изваждане на животните от лабораториите

Снимка: pixabay

Десетки известни личности от България и 11 европейски държави се включиха в нов видеоклип, който призовава гражданите да подкрепят кампанията за модернизиране на науката чрез прекратяване на лабораторните опити с животни.

Според данни на ЕК от 2019 г. за експерименти в козметичната и фармацевтичната индустрия в държавите на Стария континент са използвани близо 11 милиона животни. Опитите се провеждат най-често върху мишки, риби и птици, често върху кучета, прасета, маймуни или коне. Притеснителното е, че броят на опитните животни в ЕС не намалява, въпреки че вече има много алтернативни начини за успешно провеждане на експериментите. Използването на лабораторно отгледани тъкани обаче не се налага от законодателството и така много учени по инерция продължават да правят жестоки опити върху животните.

Те се използват за тестване на лекарства, химикали, торове, пестициди, бои, домакински препарати, хранителни добавки, козметика или ботокс, за изследване на лечения и операции, за производство на различни вещества. Експериментално вещества се накапват в очите на животните, нанасят се върху кожата, инжектират се. Животните се хранят насила или се принуждават да вдишват препарати. По време на експериментите животните изкуствено развиват симптоми на болести, дори такива, които се срещат само при хора (напр. болест на Паркинсон или шизофрения) – научаваме от страницата на кампанията "Без болка".

Нов видеоклип, озвучен с популярни гласове от българската сцена, призовава за край на опитите с животни в Европейския съюз. Актьорите Силвия Петкова, Орлин Павлов и певицата Биляна Лазарова озвучават с гласовете си тримата герои на кампанията, като чрез видеото призовават всеки да се включи в подписката, с която да се промени отношението към животните и да спрат опитите върху тях.

За да бъде успешна гражданската инициатива "Експерименти без животни", до края на август трябва да бъдат събрани 1 милион валидни подписа от граждани на ЕС. До средата на август от България са събрани близо 50 хиляди подписа, каза за БНР Стефан Димитров от гражданската организация "Невидими животни".

В България основна регулация върху използването на животни в лаборатории се осъществява по Закона за защита на животните. Съществуват и редица неправителствени организации, които също работят за защитата на животните и превенция на експериментите извън правните норми. Същевременно и учени, които провеждат подобни опити потвърждават, че животните са много различни от хората,затова тестовете върху тях не дават голяма гаранция. Анатомичните, метаболитните и клетъчните различия между човека и животното правят опитите върху животни не напълно достоверни спрямо влиянието на изпробваните вещества върху човешкия организъм.

Съставил: Гергана Манчева


Още от категорията

Значително нарастване на новозаразените и 6 починали с Covid

1127 са новозаразените с Covid в страната за последните 24 часа . Случаите нарастват с 939 спрямо ден по-рано. 61% от новоинфектираните не са ваксинирани. Положителни са 14,9% от направените 7557 теста , при 14,9% на показателя в понеделник, сочи..

публикувано на 27.09.22 в 08:32

Топло и ветровито време с валежи във вторник

Във вторник  минимални температури ще са от 11 до 16°, в София - 12°. Ще е облачно над цялата страна с превалявания на много места по-интензивни след обяд и вечерта. За 14 области има предупреждение за силен вятър. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.09.22 в 18:10

Завръща се интересът на българите към обучението в чужбина

Тази година интересът към придобиване на висше образование зад граница е нараснал с 21% спрямо 2021 г. по данни на проект Световно образование, предаде БНТ. "Интересът към обучение в чужбина категорично се завръща след пандемията, тъй като няма..

публикувано на 26.09.22 в 17:20