Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна навлиза във фаза на стабилизиране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест месеца след началото на руската инвазия, Украйна отбелязва 31 години от отделянето си от СССР. По този повод, в интервю за Си Ен Ен украинският министър на отбраната Олексий Резников, отбелязва, че най-лошият сценарий за руското военно нахлуване вече е зад гърба на украинците, съобщава БТА. По думите на Резников, в момента Украйна е навлязла във фаза на стабилизиране на ситуацията на бойното поле чрез незначително придвижване на подразделения и създаване на голям брой добри средства за възпиране. Според Резников, украинските сили са започнали контранастъпление "в друга посока", но "синдромът на умората" в международната общност е сред основните заплахи в борбата на страната му с Русия. 

В икономически план, Украйна вече изнася почти толкова зърно, колкото преди руската инвазия, отбелязват анализатори от Вашингтон. Според източника, цитиран от АФП, страната е на път да изнесе близо 4 милиона тона селскостопански продукти през август. Преди войната Украйна е изнасяла по около 5 милиона тона на месец.

Благодарение на споразумението от 22 юли между Киев и Москва под егидата на ООН и Турция, около 33 кораба, натоварени със зърно, с общо около 720 000 тона на борда са отплавали от украинските пристанища в Черно море. Освен това, по инициатива на ЕС, около 2,5-3 милиона тона зърно бяха транспортирани с товарни влакове, посочва още източникът цитиран от БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42