Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна навлиза във фаза на стабилизиране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест месеца след началото на руската инвазия, Украйна отбелязва 31 години от отделянето си от СССР. По този повод, в интервю за Си Ен Ен украинският министър на отбраната Олексий Резников, отбелязва, че най-лошият сценарий за руското военно нахлуване вече е зад гърба на украинците, съобщава БТА. По думите на Резников, в момента Украйна е навлязла във фаза на стабилизиране на ситуацията на бойното поле чрез незначително придвижване на подразделения и създаване на голям брой добри средства за възпиране. Според Резников, украинските сили са започнали контранастъпление "в друга посока", но "синдромът на умората" в международната общност е сред основните заплахи в борбата на страната му с Русия. 

В икономически план, Украйна вече изнася почти толкова зърно, колкото преди руската инвазия, отбелязват анализатори от Вашингтон. Според източника, цитиран от АФП, страната е на път да изнесе близо 4 милиона тона селскостопански продукти през август. Преди войната Украйна е изнасяла по около 5 милиона тона на месец.

Благодарение на споразумението от 22 юли между Киев и Москва под егидата на ООН и Турция, около 33 кораба, натоварени със зърно, с общо около 720 000 тона на борда са отплавали от украинските пристанища в Черно море. Освен това, по инициатива на ЕС, около 2,5-3 милиона тона зърно бяха транспортирани с товарни влакове, посочва още източникът цитиран от БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35