Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как българите в Болград се готвят да посрещнат празника на града си

Столица на бесарабските българи – така наричат украинския Болград, чието име идва от българските думи "бол" – изобилие, и "град". На 25 август градът ще отбележи 201-ата годишнина от своето основаване. Както винаги – празнично, макар не с традиционния размах и на площада, тъй като заради военните условия в Одеска област на 23, 24 и 25 август са забранени масовите мероприятия. Това разказа в интервю за Радио България Галина Иванова, директор на Областния център за българска култура в Болград:

"Прието е решение честването да бъде по локации. Например, локация "Балкански ястия", локация за домашни сирена, локация за концертни програми с по-малко хора… Мероприятията ще бъдат пръснати из целия град. Ние подготвихме една етнографска изложба, наречена "Бесарабски мотиви", на която ще представим различни традиционни за бесарабските българи пешкири, бродерии и ще бъде много интересно."


По думите на Галина Иванова, в Болград по принцип живеят близо 15 хиляди души, но от началото на войната там пристигат други над 6000 от Харков, Херсон, Одеса и др., т.е. така наречената вътрешна миграция.

Как живеят сънародниците ни в Болград днес? Към момента градът се намира встрани от военните действия.

"Тук засега е спокойно. И слава Богу! Надяваме се, че и по-нататък ще бъде така. Но доста хора в момента заради войната са без работа, седят вкъщи на дотации от държавата. Нямат заплати – разказва Галина Иванова. – Сега преди началото на учебната година се мисли и дали децата да посещават училище, дали училищата имат места, където децата могат да се скрият в случай на опасност. Цените на храните, на горивата се вдигнаха. Животът се промени. По-сложно стана. Но слава Богу, ни е спокойно и сме си в своите къщи."

Сега е лято. Това е и времето, когато младежите, прясно завършили училище, кроят планове как да продължат образованието си. Много от младите българи в Болград мечтаят това да стане в родината на дедите им – в България. В момента кандидатстващите чакат резултатите от второто класиране, а ще има и трето. Тази година желаещите да учат в български университети са повече от всякога – както заради военните условия, така и заради възможностите, които предлага българската държава. "За Украйна и Молдова са дадени 1000 бройки, което в сравнение с предишни години е много", посочва Галина Иванова. При подаването на документите част от младежите се обръщат за помощ към Българския център. Попитахме директорката му, към кои, по нейни наблюдения, професии се стремят тазгодишните кандидат-студенти.


"Тази година не мога определено на 100% да кажа, какви са предпочитаните специалности, защото всяко дете се регистрира самостоятелно в платформата и си вкарва специалностите. Но мога да кажа за тези деца, които идваха при нас за помощ. Това е, разбира се, медицината, а също така туризмът, спортът и компютърните технологии" – обобщи Галина Иванова.

Честит празник на Болград и сънародниците ни там!

Снимки: Областен център за българска култура в Болград, bolgradsovet.com.ua, glaspress.rs

По публикацията работи: Иван Петров

Галерия

Още от категорията

Вече 12 години танцов състав “Огнени ритми”, един от домакините на събитието, съхранява българския фолклор зад граница

Български фолклор завладява Валядолид на 3 декември 

Много танц, песни и веселба ще изпълнят съботния ден на сънародниците ни в испанския град Валядолид, където на 3 декември ще се състои фестивалът "Нашият танц – нашата страст". В него ще се включат български фолклорни групи от Испания, както и гости от..

публикувано на 02.12.22 в 17:07

Танцьорите от „Лудо младо“ празнуват с концерт 20-годишнината на ансамбъла от Бостън

Празничен двучасов спектакъл ще изнесат тази събота (3 декември) в Арлингтън танцьорите от ансамбъл "Лудо младо" от Бостън. Повод е 20-годишнината от създаването на трупата, а в концерта ще вземат участие също танцьори и изпълнители от "Горана..

публикувано на 01.12.22 в 16:22
Иван Паслар

Българите в Тараклия се нуждаят от помощ

Иван Паслар, председател на район Тараклия, се обърна с молба за помощ към депутатите от парламентарната социална комисия относно българската общност в Молдова. Той обясни, че войната в Украйна е оказала отрицателно влияне върху развитието на страната и..

публикувано на 30.11.22 в 17:56