Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Зеленски: Светът за малко е избегнал ядрена катастрофа

Снимка: REUTERS

Европа вчера е била изправена пред опасността от радиационно бедствие след изключването на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна, стана ясно от вечерното обръщeние на украинския президент Володимир Зеленски. Той заяви, че само благодарение на включването на резервно електричество централата е успяла да работи безопасно. 

Русия трябва да се съгласи на обособяване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ и да позволи на международни длъжностни лица да преценят безопасността на обекта, каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Ситуацията в района беше тема на телефонен разговор между президентите на Съединените щати и Украйна. 

Междувременно един от двата енергоблока на Запорожката АЕЦ, които бяха изключени от електропреносната мрежа след обстрел от украинската армия и възникнал пожар, отново е пуснат, съобщи ръководителят на руската окупационна администрация на Запорожка област Евгений Балицки, цитиран от ТАСС. Той добави, че се работи по възобновяване на работата и на втория енергоблок.  

От своя страна, украинската държавна компания „Енергоатом“ информира, че прекъсването на въздушна линия към украинската енергийна система от руснаците е довело до промени в работата на атомната електроцентрала и се е стигнало до пълното й изключване от енергийната мрежа, предаде УНИАН.

Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили, съобщи Ройтерс. Така от догодина съставът им ще нарасне от 1,9 милиона на 2 млн. и 40 хил. души. Очаква се към редиците на армията да се присъединят 137 хил. души и с тях активните военнослужещи да достигнат 1 млн. и 150 хиляди. На седмия месец от войната в Украйна Кремъл заяви, че в т.нар. специалната военна операция участват само доброволци и отхвърли твърденията, че се обмисля широка мобилизация. 


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35
Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46